Premierul Emil Boc a declarat la emisiunea "Naşul" de marţi seară de la B1 TV că în legea privind noul program Prima casă nu există nici o prevedere care interzice locuinţelor nereabilitate termic să participe la program. Textul legii spune însă altceva.

sursa:mediafax.roÎnştiinţat de către moderatorul emisiunii, Radu Moraru că la Timişoara s-a anunţat că băncile nu vor da credite apartamentele care nu sunt reabilitate termic, premierul a răspuns că "Nu avem o astfel de precizare în ordonanţă, o fi vreo politică individuală a vreunei bănci. Deci acum noi nu l-am cerut (n.r certificatul energetic), ştiu că am avut discuţia aceasta şi nu este cerut... în actul normativ. E vreo situaţie individuală a băncii. Şi care va pierde în detrimentul altor bănci care nu or să ceară asemenea..." a declarat premierul Emil Boc.

Raspuns greşit. Noua formă a programului nu mai permite finanţarea locuinţelor fără reabilitare termică. Potrivit noii legi, din momentul introducerii certificatului energetic, locuinţele achiziţionate prin program trebuie să se încadreze în una dintre clasele A, B sau C de eficienţă energetică.

Majoritatea blocurilor vechi din România se clasifică în acest moment între C şi D şi sunt aduse prin reabilitare termică în zona B sau A.




24 February 2010