Există în continuare posibilitatea ca inflaţia să mai crească marginal până în iunie, a declarat, astăzi, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.

19157-6270e0c142a8657b1f096a32a2033aee_020b9a5199.jpgPe de altă parte, influenţele majorării TVA nu se vor opri la mijlocul anului.

"Din iunie ar trebui să vedem o scădere a inflaţiei. (...) Reamintesc că majorarea TVA nu a fost aplicată deodată şi în acelaşi moment de toţi comercianţii şi producătorii. Unii dintre ei, având stocuri şi vrând să conserve cota de piaţă, au întârziat puţin în aplicarea acesteia, drept care dispariţia sa din baza de calcul se va face de-a lungul trimestrului al III-lea", a explicat Popa, citat de Agerpres.

Cu ochii pe producţia agricolă

El a subliniat că presiunile asupra preţurilor alimentare vor depinde foarte mult de evoluţia producţiei agricole din România.

"Riscurile aici sunt simetric distribuite: putem să avem un an agricol bun, care ar diminua într-o măsură importantă preţurile alimentare, dar putem să avem un an agricol mai puţin bun, ceea ce va amplifica suplimentar presiunile de pe pieţele internaţionale", a mai spus oficialul BNR.

Preţurile de consum din România au crescut, în luna mai 2011, faţă de mai 2010, cu 8,41%, transmite Institutul Naţional de Statistică. Este cea mai mare creştere a inflaţiei anuale înregistrată din luna iulie anul trecut, când guvernul a decis majorarea TVA la 24% şi, totodată, cea mai mare inflaţie din ultimii aproape trei ani.


Sursa

13 June 2011