BNR va ridica la 40% pragul de indatorare al persoanelor fizice, in cateva saptamani i 
GARDIANUL - 30.06.2005
Anuntata limitare a creditarii persoanelor fizice este criticata deopotriva de catre bancheri si consultanti financiari, care atrag atentia asupra efectelor asupra economiei nationale a implementarii unei astfel de masuri. Astfel, ingradirea posibilitatii de a contracta un imprumut va afecta productia interna de bunuri de folosinta indelungata si de consum si va genera astfel somaj, a atras ieri atentia presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu  

Pe de alta parte, Codrut Pascu, managing director la Roland Berger Strategy Consultants, spune ca ar fi prematura masura scaderii creditelor de consum, in conditiile in care in Romania acestea se afla la jumatate din nivelul mediu atins de tarile din Europa Centrala si de Est.

Pascu spune ca ar fi mai indicate alte masuri, precum cele de limitare a importurilor la anumite categorii de produse si incurajarea productiei interne.

Cota de 40% din veniturile imprumutatului

BNR intentioneaza sa limiteze ponderea detinuta de totalul ratelor lunare datorate de o persoana fizica la 40% din veniturile acesteia, au declarat, ieri, surse bancare citate de Mediafax. "Acest nivel este putin mai ridicat decat limitele stabilite individual prin normele precedente pentru creditele de consum si cele ipotecare, dar ingradeste posibilitatea unui client de a accesa mai multe imprumuturi, au spus sursele citate.

Banca centrala a introdus, in luna februarie a anului trecut, doua norme privind creditele pentru populatie, care stabilesc limite ale serviciului datoriei de 30% in cazul creditelor de consum si de 35% la cele ipotecare. Bancile trebuie sa calculeze, teoretic, serviciul datoriei si in functie de alte angajamente bancare ale clientului, insa in practica aceasta regula a fost putin respectata, potrivit surselor.

Noua reglementare ar putea fi aprobata in cateva saptamani si va fi adoptata la cererea FMI, pentru limitarea vitezei de crestere a creditelor, care a dus la majorarea semnificativa a deficitului de cont curent.

Potrivit datelor BNR, creditul de consum a inregistrat in luna mai o crestere de aproape 14%, ajungand la un sold de 105.139 miliarde lei, in timp ce totalul imprumuturilor imobiliare si ipotecare au urcat cu 5%, pana la 39.567 miliarde de lei.

Creditarea, limitata de concurenta

"Masurile din trecut nu au dus la limitarea deficitului de cont curent si a consumului. Solicitarea facuta de catre FMI catre Banca Nationala este o abordare gresita, care dovedeste lipsa unei cunoasteri profunde a realitatilor romanesti", a spus Ghetea, care atrage atentia asupra faptului ca o buna parte din marfurile de productie autohtona cumparate acum in rate nu-si vor putea gasi o nisa la export, ceea ce va genera scaderea capacitatilor de productie.

Oficialul ARB spune ca cererea de credite va ramane in continuare ridicata si doar o parte nesemnificativa din importuri ar putea fi afectata printr-o eventuala reducere a finantarilor acordate de banci.

Ghetea a tinut sa specifice faptul ca fiecare banca este preocupata de riscul de credit si ca in acest moment nu exista nici un motiv de ingrijorare in acest sens. "Sa incercam, toata comunitatea bancara, inclusiv BNR, sa gasim modalitatile de a stopa aceasta intentie si de a considera creditul de consum principalul motiv pentru tot ce se intampla rau in economie", a conchis presedintele ARB.

La randul sau, directorul Roland Berger spune ca, in urmatorii ani, nivelul creditelor de consum din Romania va creste cu 20-25% pe an, dat fiind nivelul redus din prezent.

Discutii pe marginea Legii anticoruptie

In alta ordine de idei, bancherii sustin excluderea din Legea privind prevenirea si combaterea actelor de coruptie a prevederilor privind incadrarea penala a faptelor cu referire la incalcarea normelor interne ale bancilor. Radu Ghetea a mai declarat ieri ca este nevoie de o protectie a functionarilor bancari, care sa aiba siguranta ca "a uita o semnatura" nu reprezinta o fapta penala.

El crede ca exista destule cai de sanctionare pentru angajatii care incalca normele interne ale unei banci. Astfel, mai spune oficialul ARB, bancile ar trebui sa aiba posibilitatea de decide tipurile de sanctiuni ale propriilor angajati care incalca normele.

"Incalcarea normelor de creditare este o problema a bancilor si numai organele de conducere decid daca fapta este sanctionabila administrativ, civil sau penal. Autosesizarile din prezent nu sunt in masura sa rezolve problema coruptiei din Romania, iar interpretarile nu sunt tot timpul fericite", a spus Ghetea.

Autor: Carmen Neacsu

30 June 2005