Banca Naţională a României (BNR) a coborât dobânda cheie cu jumătate de punct procentual, la 7%, nivel ce nu a mai fost atins din octombrie 2007, şi a decis menţinerea ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele băncilor.

foto:http://www.1235.roLa finalul lunii octombrie 2007, BNR majorase rata dobânzii de politică monetară la 7,5% de la 7% pe an.
În şedinţa din 3 februarie 2010, "consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele: reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% sută pe an de la 7,5% începând cu data de 4 februarie 2010, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar, menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit", potrivit comunicatului transmis de banca centrală şi citat de NewsIn.

În şedinţa anterioară de politică monetară, din 5 ianuarie, BNR preciza că gestionarea lichidităţii din sistemul bancar va fi "fermă", în vreme ce în prezent, în comunicatul de miercuri, banca centrală precizează că gestionarea trebuie să fie "adecvată".
Este pentru a doua oară în acest an când BNR decide tăierea dobânzii de politică monetară cu 0,50%, după ce în cadrul primei şedinţe de politică monetară din ianuarie 2010, consiliul de administraţie al băncii centrale a redus dobânda cheie de la 8% la 7,5% pe an.

În 2009, banca centrală a scăzut dobânda cheie de cinci ori, de la 10,25% la 8%, şi a coborât nivelul rezervelor minime obligatorii solicitate băncilor comerciale la 15% din pasivele în lei şi 25% din cele în valută. Ultima decizie privind scăderea rezervelor minime obligatorii a fost luată în cadrul unei şedinţe-supriză a BNR, de la mijlocul lunii noiembrie 2009, când Consiliul de Administraţie a decis reducerea acestora de la 30% la 25% pentru pasivele băncilor în valută, ca urmare a amânării tranşei a treia din împrumutul extern al României de la FMI, ce ar fi trebuit să fie livrată în decembrie anul trecut.

 

 


 

3 February 2010