Consiliul de administraţie al băncii centrale a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25% pe an, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei şi valute, potrivit unui comunicat transmis de Banca Naţională a României (BNR).

14046-interest_dice.jpgDe la începutul acestui an, Banca Naţională a României a redus deja de trei ori dobânda de politică monetară cu câte 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 6,50%, iar apoi cu încă un sfert de punct procentual la 6,25% pe an, cât este în prezent.

Nivelul actual al dobânzii cheie, folosită de BNR reprezintă un minim de la adoptarea actualului model de politică monetară, la începutul anilor 2000, pliat pe cel al Băncii Centrale Europene (BCE), în condiţiile în care România şi-a propus să adopte la un moment dat moneda euro.

În urma deciziei, se menţin automat şi dobânzile la facilitatea de credit (credit lombard), la 10,25% pe an, şi la facilitatea de depozit, la 2,25%, acestea fiind fixate într-un culoar de plus/minus 4 puncte procentuale faţă de dobânda de politică monetară.

Banca Centrală a menţinut şi ratele rezervelor minime obligatorii la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele în lei şi de 25% pentru cele în valută ale băncilor.

Ultima scădere a rezervelor minime obligatorii a avut loc într-o şedinţă "surpriză" din luna noiembrie 2009, când CA al BNR a hotărât reducerea RMO pentru pasivele în valută ale băncilor de la 30% la 25%, păstrând nivelul rezervelor în lei la 15%, pentru pasivele cu scadenţă reziduală mai mică de doi ani, notează NewsIn.

BNR a schimbat prognoza de inflaţie pentru finalul lui 2010 de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a creşterii TVA de la începutul lunii iulie. În 2009, BNR a ratat pentru a treia oară la rând ţinta de inflaţie.


4 October 2010