Consiliul de administraţie al băncii centrale a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25% pe an, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei şi valute.

Decizia este în ton cu aşteptările analistilor financiari, în condiţiile în care economia este bulversată de noile schimbări majore de taxe şi impozite.

De la începutul acestui an, Banca Naţională a României (BNR) a redus deja de trei ori dobânda de politică monetară cu câte 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 6,50%, iar apoi cu încă un sfert de punct procentual la 6,25% pe an, cât este în prezent.

BNR a decis să menţină şi dobânzile la facilitatea de credit la 10,25% pe an, şi la facilitatea de depozit, la 2,25%, acestea fiind fixate într-un culoar de plus/minus 4 puncte procentuale faţă de dobânda de politică monetară.

Şi ratele rezervelor minime obligatorii rămân la nivelurile actuale, respectiv 15% pentru pasivele în lei şi 25% pentru cele în valută ale băncilor.

Banca Naţională a precizat într-un comunicat că "monitorizează cu vigilenţă evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare".

BNR a stabilit pentru finalul lui 2010 o ţintă de inflaţie de 3,5% plus sau minus un punct procentual, prognoza de inflaţie fiind de 3,7%. În 2009, BNR a ratat pentru a treia oară la rând ţinta de inflaţie.


30 June 2010