Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a declarat sâmbătă, la Realitatea TV, că măsurile propuse de Guvern nu sunt anticriză, ci doar "intervenţii ale pompierilor" la câteva case care ard, măsurile anticriză constând de altfel în investiţii.

"Am auzit că sunt măsuri anticriză (măsurile propuse de Guvern - n.r.). Nu sunt măsuri anticriză. Sunt intervenţii ale pompierilor care au venit pe strada unde ard câteva case şi practic trebuie stins incendiul", a menţionat Vasilescu, citat de agenţia NewsIn.

Vasilescu a reiterat că trebuia făcută o restructurare a bugetului în ultimii ani. El a amintit că deficitul bugetar a crescut de la 2,5% în 2007, la 5,4% în 2008, ajungând la 8,3% în 2009, iar în acest an trebuie să coboare la 6,8%.

"Din păcate, problema fundamentală pentru noi a fost că politicienii au gândit social. Au zis: să nu creăm costuri sociale foarte mari cu reformă economică şi au decis să o ia gradual. Tocmai pentru că au luat-o gradual, costurile au fost şi mai mari. A cum s-a produs un scurtcircuit. A luat foc şi trebuie stins", a adăugat oficialul BNR.

Vasilescu a mai spus că Fondul Monetar Internaţional (FMI) s-a uitat în cazul României la doi indicatori "care au aprins Europa", la deficitul bugetar şi la datoria statului raportată la produsul intern brut (PIB).


31 May 2010