Banca Naţională a României a redus pentru a patra oară consecutiv dobânda-cheie, de la 6,5%, la 6,25%, conform estimărilor analiştilor. Impactul la credite se va vedea abia din iulie-august.

BNR ar putea decide astăzi reducerea dobânzii de politică monetară de la 6,50% la 6,25%. Cel puţin la asta se aşteaptă analiştii de pe piaţa bancară. Această reducere ar fi cea de-a patra făcută de la începutul anului.

În traducere, măsura ar trebui să ducă la scăderea dobânzilor la împrumuturi, dar şi la economii. Într-o primă fază vor fi scăzute bonificaţiile la depozite, iar la credite reducerea se va vedea mult mai târziu, abia peste două-trei luni.

Şi ţinta de inflaţie ar putea fi modificată

Noi estimăm că BNR va reduce cu 0,25% dobânda-cheie, până la un nivel de 6,25%. Dacă în urmă cu câteva luni vedeam posibilă şi o reducere cu 0,5%, acum acest scenariu se îndepărtează tot mai mult de aşteptări", a explicat economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, citat de hotnews.ro. El a precizat că, în condiţiile în care criza din Grecia s-a dovedit mai adâncă, preţurile administrate (energie şi gaze) şi ale petrolului ar putea creşte, iar anul agricol, chiar bun, ar „beneficia" de un efect de bază nefavorabil, inflaţia ar putea urca în toamnă până la 5%.

Şi oficialii ING Bank cred că BNR va modifica ţinta de inflaţie. Pentru jumătatea anului, sfârşitul lunii iunie, BNR vizează o inflaţie de 3,9%, însă ţinta ar putea fi modificată în creştere. ING se aşteaptă la un avans al preţurilor de 4,4% în iunie. Referitor la evoluţia dobânzii de politică monetară, specialiştii ING consideră că „o nouă reducere ar putea avea loc în şedinţa din 30 iunie, în funcţie de evoluţia cursului de schimb şi de inflaţie".

ING îşi menţine estimarea că dobânda nu va coborî sub 6% în 2010 şi ar putea începe să crească de la începutul anului următor. Şi analiştii ING estimau iniţial o scădere de 0,5 puncte procentuale, în cadrul întâlnirii de astăzi de la BNR, condusă de Mugur Isărescu.

Pe de altă parte, analistul economic Ilie Şerbănescu e de părere că o posibilă reducere a dobânzii-cheie nu va avea niciun impact asupra populaţiei, în ceea ce priveşte creditarea. „Poate să reducă BNR cât o vrea dobânda-cheie, pentru că băncile tot o să ţină dobânzile ridicate la credite. Băncile străine se uită mai întâi la profitul lor, abia apoi la situaţia economică şi altele", spune analistul.







Sursa

4 May 2010