BNR se pregăteşte să lanseze un nou tip de credit: creditul pentru locuinţe ecologice. Banca Naţională este curtată de mai mult timp de investitori care susţin această propunere, iar potrivit informaţiilor din piaţă, acest produs ar trebui să fie gata în doar câteva luni. Cel mai mare avantaj al unui credit verde este faptul că ratele pot fi plătite mai uşor, datorită reducerilor care se fac la costurile pentru energie.

20142-banii-ultima-casa.jpgCu un credit verde, clientul poate plăti jumătate de rată în plus

Ideea că o familie nu poate cheltui mai mult de o treime pe rata lunară pentru un credit a motivat Banca Naţională a României, precum şi dezvoltatorii imobiliari să lanseze noi soluţii de finanţare. Astfel a apărut ideea unei ipoteci verzi, lansată de Green Building Council. Proiectul-pilot presupune existenţa unui consorţiu format dintr-o bancă, un dezvoltator imobiliar, clienţi şi un auditor energetic. Banca va oferi un credit adiţional celor care cumpără sau construiesc o locuinţă care are un certificat de eficienţă energetică. Astfel, un client de casă verde poate obţine un credit mai mare decât pentru o casă care nu îndeplineşte aceste criterii.

„În termeni foarte simpli, dacă o familie câştigă 500 euro/lună, nu poate plăti o rată mai mare de 150 euro/lună. Iar motivul este costul de întreţinere, în principal. Ei trebuie să se încălzească iarna sau să răcească locuinţa vara. Pentru un apartament normal de două camere, costul utilităţilor este cel puţin la fel de scump ca şi rata sau chiria, adică iarna poate fi şi 150 euro/lună. La o casă verde, întreţinerea ar trebui să coste maximum 75 euro." arată Andrew Prelea, CEO Ozone Homes şi partener Green Building Council.

Deci în loc să plăteşti la bancă 150 euro, un client ar trebui să fie tehnic capabil să plătească 225 euro. Diferenţa făcută din economii face casa mai accesibilă, iar clientul poate să plătească mai mult lunar pentru a cumpăra o casă, pentru că îl costă mai puţin să locuiască în ea. Ceea ce înseamnă că se poate cumpăra o casă mai bună cu acelaşi venit.

Creditul verde poate fi o măsură de stimulare a economiei, pe perioadă de criză

Dacă acest plan va funcţiona, atunci tot mai mulţi dezvoltatori vor începe să construiască ansambluri rezidenţiale cu o eficienţă energetică ridicată. Băncile sunt deschise la un asemenea produs, căci trendul european este de înăsprire al reglementărilor de performanţă energetică. Practic, nu facem decât să ne aliniem regulilor internaţionale de trai.

„Acest lucru cere bineînţeles o schimbare de politică bancară. Green Bulding Council lucrează la acest proiect de doi-trei ani, dar avem un feedback foarte pozitiv de la BNR. Ei înţeleg că este nevoie să schimbi legislaţia atunci când vremurile se schimbă. Aşteptăm un răspun în următoarele câteva luni.", continuă Andrew Prelea.

Ca orice program-pilot însă, nici acesta nu este unul lipsit de riscuri. Primul mare impediment ar putea fi lipsa cererii, pe de o parte datorită contextului economic, pe de altă parte din cauza scepticismului faţă de produse noi. De asemenea, pot fi supraevaluate economiile de energie din partea auditorilor energetici. Căci la momentul contractării creditului, clientul nu poate şti cu exactitate cât de bună este performanţa aparaturilor alese de el. Echipamentele şi materialele selectate joacă un rol important. Un risc mai îndepărtat este căderea preţului la energie, dar în condiţiile actuale în care petrolul se scumpeşte constant, această perspectivă pare puţin plauzibilă. Dar avantajele pe care un asemenea program le poate aduce dacă funcţionează optim sunt generatoare de energie pentru întreaga economie.

„Avem nevoie de schimbări legislative care să nu facă rău. Introducerea unei modificări care nu are impact negativ, aşa cum este ipoteca verde, ajută guvernul. În plus, încurajează şi alţi construcotri să construiască verde, pentru că este mai ieftin. Acest sistem va încuraja mai mulţi oameni să împrumute. Ceea ce va stimula sistemul bancar, va creşte productivitatea, piaţa construcţiilor, iar toate acestea vor da un impuls economiei", încheie Adrew Prelea.

Romanian Green Building Council, Consiliului Roman pentru Clădiri Verzi, este o organizaţie non-guvernamentală, infiinţata la mijlocul lui 2008.

CITEŞTE ŞI


3 August 2011