BNR vrea să încurajeze creditarea în monedă naţională. În acest sens banca centrală pregăteşte o serie de măsuri prudenţiale care vor duce la scumpirea creditelor în valută. Şi asta pentru că este nevoie de un echilibru între creditele în lei şi cele în valută.

Sursa: bloombiz.ro"Nu vrem să asistăm la o predominanţă la creditele în valută, vrem un echilibru la creditele în lei şi în valută, vrem să scumpim creditele în valută, la nivel de credite personale. Dacă riscul este mai mare, preţul va fi mai mare", a spus Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, la The Money Channel.

Banca Naţională anunţă că vor fi luate măsuri pentru a limita creditele în valută, dar nu pentru toate sectoarele. Guvernatorul a afirmat că astfel de credite ar trebui să fie destinate exportatorilor şi celor care fac investiţii străine, aceste categorii fiind protejate de riscul valutar.

"Nu dorim să atacăm creditul în valută pentru debitorii care au venituri în valută. De exemplu, pentru exportatori, ar fi contraproductiv. Nu avem nicio grijă pentru dezvoltarea acestui credit, cu atât mai mult cu cât schimburile comerciale ale României sunt principala locomotivă a ieşirii din criză", a declarat guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

BNR doreşte aceste măsuri de descurajare a creditării în valută numai pentru cei care au venituri în lei.

"Apare problema debitorilor neprotejaţi, a populaţiei care câştigă în lei. Pentru acest sector de creditare în valută pregătim măsuri speciale. Nu pentru toată populaţia, întrucât dacă are câştiguri în valută, atunci de ce să descurajăm? Ne înscriem în orientarea europeană" a mai spus Isărescu.

Astfel de măsuri sunt deja cerute de băncile comerciale şi, cel mai probabil, prevederile vor fi de natură prudenţială.


6 May 2011