Intenţia de achiziţie sau construire a unei case în următoarele 12 luni a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii şapte ani, în luna iunie, conform raportului Băncii Na­ţionale a României (BNR) asupra stabilităţii financiare.

Cererea de noi active imobiliare va rămâ­ne probabil la niveluri modeste şi în acest an, iar cererea de construcţii comerciale şi bi­rouri ar pu­tea fi cea mai afectată, se mai ara­tă în raport. În plus, oferta de finanţare pentru noi construcţii este redusă şi se realizează la costuri destul de ri­dicate. „Băncile percep firmele din con­strucţii şi tranzacţii imobi­liare ca fiind cele mai riscante din econo­mie, iar această percepţie se păstrea­ză de zece tri­mestre consecutive (T1/2008-T2/2010)", indi­că BNR.

Pe de altă parte, documentul mai indică faptul că imobilele noi au cam aceleaşi costuri de construcţie ca în 2008, mai ridicate faţă de multe ţări din Uniunea Europeană, chiar dacă în uşoară scădere în primul tri­mes­tru.

Conform datelor de la Co­mi­sia Eu­ro­p­eană, invocate în raportul citat, intenţia de achiziţie sau con­struire a unei case în urmă­toa­rele 12 luni a scăzut aproape generalizat în UE. Printre excepţiile notabile aici se nu­mără Polonia şi, într-o măsură mai redusă, Ungaria.

 


Sursa

30 August 2010