Directorul adjunct în cadrul direcţiei Politică Monetară din BNR, Dorina Antohi, a declarat marţi că asocierea creditării cu boom-ul din sectorul imobiliar este cel puţin forţată, boom-ul din acest sector venind din investiţii străine.

19046-investitii_imobiliare_91524500.jpg"Faptul că asociaţi creditarea cu boom-ul din sectorul imobiliar, este cel puţin forţată, deoarece creditul pentru locuinţe a avut o pondere foarte scăzută în momentul în care a început să crească, prin 2003 - 2004. Abia a ajuns în punctul maxim al său la 24% din totalul creditului acordat populaţiei", a spus Dorina Antohi, precizând că a sesizat o astfel de asociere în întrebările care i-au fost adresate.

Reprezentantul BNR a mai spus că doar 12% din soldul de credite acordat de sistemul bancar a fost dat pentru cumpărarea de locuinţe.

"Cererea pentru locuinţe şi boom-ul din acest sector a venit din investiţii străine", a subliniat Antohi.

Ea a adăugat că o parte importantă din remiterile populaţiei s-au canalizat în acest domeniu. "Deci, asocierea strict cu creditul acordat pentru cumpărarea de locuinţe este mult forţată", a menţionat Antohi.


Sursa

8 iunie 2011