Blocurile noi le golesc pe cele vechi

Evenimentul Zilei - 10.04.2006
 

Unii cumparatori dau doua sau mai multe apartamente vechi pe unul nou.

Aparitia proiectelor imobiliare ce propun apartamente cu preturi accesibile clasei medii genereaza un fenomen de migratie de la blocurile comuniste catre cele moderne.

Apartamentele noi au preturi mai mari decat cele vechi de 20 sau 30 de ani. Dar nu atat de mari incat sa devina prohibitive. Astfel, cei care au venituri intre 1.000-1.500 de euro isi pun problema sa se mute in apartamentele noi.

In Bucuresti sunt in faza de proiect sau in constructie o serie de blocuri cu apartamente ale caror preturi pornesc chiar si de la 40.000 de euro - o garsoniera. In restul tarii, preturile sunt chiar mai mici. Pentru finantarea unei astfel de investitii, locatarii vechilor blocuri aleg fie sa-si vanda apartamentele si sa completeze diferenta din buzunar, fie sa apeleze la un credit.

Rate din chirie

Pentru a putea achizitiona un apartament intr-un bloc nou, unii cumparatori fie vand doua apartamente vechi, fie doar unul si, pentru a plati diferenta, se imprumuta la banci. "De proiectele noastre sunt interesate in special trei categorii de clienti: cei care au o locuinta si vor sa o schimbe, firmele care vor un sediu modern si investitorii care doresc sa bage bani intr-o locuinta pe care sa o inchirieze", spune George Doholici, managerul general al Jules Verne Imobiliare.

"In ultimul timp au aparut din ce in ce mai multi oameni care fug de blocurile comuniste. Acestia fie vand un apartament vechi si platesc diferenta, fie vand doua sau mai multe apartamente. Insa cei care aleg aceasta din urma optiune sunt mai putini. Cel mai des, clientii care detin doua apartamente vand unul, contracteaza un credit, iar rata la credit o platesc din chiria obtinuta de pe urma celeilalte proprietati", a adaugat Doholici.

Firmele imobiliare permit si plata in rate pe diferite faze de constructie a apartamentelor. Astfel, la inceput, clientul achita un avans cu banii proveniti din vanzarea apartamentului vechi, urmand ca, pe masura ce blocul se construieste, sa achite si restul de bani.

Pipera nu mai e la moda

O categorie aparte de clienti sunt cei care vor sa se mute din Pipera inapoi in oras. "Multi oameni care si-au construit o casa in zona de nord a Capitalei au constatat ca infrastructura nu a tinut pasul cu dezvoltarea zonei. Nevoia de a face naveta catre centrul orasului in fiecare zi, drumurile aglomerate, facturile mari si, nu in ultimul rand, inundatiile care au afectat destule case din Pipera-Tunari anul trecut au dus la aparitia unei migratii catre centrul orasului", spune George Doholici.

Articol integral in Evenimentul Zilei

 

Alexandru Gugoasa
Evenimentul Zilei

10 aprilie 2006