0-710-99145_pic.jpgDupa disparitia marcilor de margarina Corina si Matinal, urmeaza Remia. Costurile industriale ridicate si volumul mare al investitiilor necesare pentru modernizare i-au determinat pe patronii arabi ai fabricii de margarina Vegras Bragadiru sa se gåndeasca sa o transforme intr-o afacere banoasa. La ora actuala, fabrica din Bragadiru, apartinånd firmei Marga Oil Production, este pe punctul de a da faliment. Cei cåtiva zeci de muncitori spun ca zilele fabricii de margarina sunt numarate. Reprezentantii Federatiei Romalimenta sustin ca s-ar putea pregati un nou tun imobiliar de milioane de euro.

Muncitorii fabricii de margarina Vegras Bragadiru ne-au declarat ca patronii ar putea inchide fabrica. „Au mai adus o cisterna de ulei pentru productie. Nu se stie daca vom mai prelucra alta cisterna. Vor sa ne transfere la fabrica de caramele sau la o sectie de imbuteliat castraveti si condimente“, ne-au spus muncitori ai fabricii de margarina de langa Capitala.

La fabrica din Bragadiru se mai produce doar margarina Remia. „In prezent, lucram un singur schimb, aproximativ 30 de angajati. Acum cativa ani lucram in trei schimburi si aveam comenzi de zeci de tone de margarina pe zi. Noi producem aproximativ 10 –12 tone de margarina pe zi numai pentru piata interna. Sunt zile in care nu avem comenzi“, ne-au explicat angajatii firmei Marga Oil Production. „Sunt zile in care stam peste program. Doua zile lucram, doua nu. Acum mai trebuie sa faca o comanda de cartoane si cred ca de saptamana viitoare nu mai mergem la lucru, pentru ca nu mai avem materie prima. Nu stim ce se va intampla dupa ce vom fi dati afara“, au mai spus muncitorii.

Afacerile imobiliare, mai profitabile decåt productia

Presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara - Romalimenta, Sorin Minea, considera ca inchiderea fabricii de margarina de la Bragadiru ar putea fi determinata de perspectiva unei mari afaceri imobiliare. „Majoritatea investitorilor s-au reorientat catre periferia Bucurestiului, intelegand ca este profitabil sa cumpere un intreg complex industrial scos de autoritati la privatizare, sa-l darame, iar pe locul ramas sa ridice un cartier rezidential. Cel mai bun caz este fosta fabrica de margarina din Bragadiru. Va fi o afacere imobiliara, in proportie de 99%“, a afirmat Sorin Minea.

El a mentionat ca pana la privatizarea societatii, la Bragadiru se produceau mii de tone de margarina. „Acum, cei care au preluat fabrica probabil se gandesc ca este mai profitabil sa vanda terenul“, a mai spus presedintele Romalimenta

Un metru patrat de teren - 60 de euro in incinta fabricii

Pe anunturile imobiliare, fabrica de margarina de la Bragadiru se vinde la bucata. Luna trecuta, un spatiu din cadrul fabricii Vergras a fost vandut cu numai 80.000 euro. „Nu mai este de actualitate anuntul. Mai este o linie de margarina. Noi am vandut o hala industriala si teren de aproximativ 7.000 metri patrati in incinta industriala a fabricii de margarina Vegras Bragadiru“, ne-au spus agentii imobiliari.

Un alt teren scos la vanzare are un pret de 60 euro pe metru patrat. „Avem un teren de circa 5.000 de metri patrati in incinta industriala a fabricii de margarina Vegras Bragadiru, cu toate utilitatile, in vecinatatea liniei de centura“, ne-au mai spus agentii imobiliari.

Afacere cu asociati libanezi

Marga Oil Production este controlata de firma romaneasca Prutul, care detine 55% din actiunile companiei, dupa cum reiese din datele centralizate la nivelul Registrului Comertului. Celalalt actionar este cetateanul libanez Yehia Zakaria Hamzi, cu o participatie de 45% din actiunile fabricii de margarina de la Bragadiru. Interesant este ca, in prezent, Marga Oil nu mai are sediu, contractul de inchiriere a sediului din soseaua Alexandriei nr.109 fiind expirat inca din luna mai a anului trecut. Mai mult, bilantul aferent anului 2005, publicat pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor, indica faptul ca societatea a inregistrat atunci datorii de 2,33 milioane de lei.
Sursa

8 August 2007