Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a propus in sedinta din 29 septembrie 2010 avizarea Planului Urbanistic Zonal care prevede o constructie inalta de circa 40 de metri in spatele Palatului Stirbei de pe Calea Victoriei. Acum, decizia finala de avizare a proiectului este in mana Ministrului Culturii, care poate aviza favorabil sau nefavorabil proiectul.

14125-palatul-stirbey-hotnews.jpgConform Ordinii de zi a Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, publicata pe site-ul Ministerului Culturii, propunerea de avizare s-a facut in urma adresei 3798/KH/19.08.2010, primita de la Cabinetul Primului Ministru.

ONG-urile sustin ca este cel putin dubioasa aceasta propunere. "Un lucru este cert: Primul Ministru nu are, potrivit legii, competente in avizarea Planurilor Urbanistice Zonale in zonele de protectie ale monumentelor istorice. Prin urmare adresa 3798/KH/19.08.2010 este o forma de presiune nelegitima asupra Ministerului Culturii si a Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice", scrie Asociatia Salvati Bucurestiul intr-un comunicat de presa.

Ministrul Kelemen Hunor ne-a declarat ca nu a vazut proiectul aprobat de Comisie, iar cand va ajunge avizul la el, va vedea ce raspuns va da.

In primavara anului trecut, Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei, a semnat un aviz de urbanism prin care li se permitea investitorilor sa construiasca pe 70 la suta din teren, cu un CUT de 4,5 si inaltime maxima de 40 de metri. Ulterior, proiectul a primit si aviz de oportunitate.

La sfarsitul lunii septembrie, anul trecut, Sectiunea de Urbanism a Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice de la Ministerul Culturii a avizat favorabil proiectul cu conditia ca Procentul de Ocupare al Terenului sa nu fie mai mare de 65%, iar Coeficientul de Utilizare al Terenului, de 4,5. Inaltimea cladirii care se vede din Calea Victoriei sa nu depaseasca 37,65 m, iar cea dinspre strada Budisteanu, 17,5 m.

In luna mai a acestui an, proprietarul palatului, omul de afaceri Ovidiu Popescu a dat in judecata Ministerul Culturii, pentru tergiversarea proiectului. Procesul nu a fost judecat.

Pentru a fi discutat in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, proiectul mai are nevoie de aviz de la Ministerul Culturii.


Sursa

7 October 2010