Perspectiva incertă din real estate şi rulajul scăzut al marilor întreprinderi urbane amână procesul de relocare, aflat în trend până în urmă cu un an.

Blocajul imobiliar înţepeneşte platformele industriale în oraşPână anul trecut, nimic nu părea a sta în calea relocării marilor întreprinderi din zonele urbane.

Preţurile extrem de atractive oferite de dezvoltatorii imobiliari pentru terenurile pe care stăteau fabricile băteau orice costuri corelate relocării la periferia oraşelor.

Acum însă situaţia e în stand-by. Ofertele de cumpărare a terenurilor s-au împuţinat şi nu mai sunt aşa de tentante ca preţ, pe de o parte, iar pe de altă parte, lichidităţile necesare relocării lipsesc, ca urmare a scăderii rulajului firmelor care ar putea opta pentru relocare.

Trecem printr-o perioadă în care dezvoltatorii imobiliari cu lichidităţi aşteaptă preţuri mai mici la care să poată cumpăra terenurile fabricilor, iar proprietarii fabricilor aşteaptă preţuri mai mari.

Pe de altă parte, peisajul nu e deloc încurajator pentru desfăşurarea unor astfel de tranzacţii. Asta pentru că există destule cazuri de uzine relocate deja în anii trecuţi pe terenul cărora dezvoltările imobiliare se lasă încă aşteptate. În plus, nici dezvoltatorii cu lichidităţi nu sunt numeroşi.

O oarecare „dinamică" în această piaţă inertă este asigurată doar de amenzile Gărzii de Mediu pentru întreprinderile poluante. Aceste sancţiuni nu reuşesc însă să mişte piaţa tranzacţiilor de profil. Pot doar să suspende eventual activitatea respectivelor fabrici până la remedierea problemelor de mediu.

Proiecte în desfăşurare

Aproape toate vechile platforme industriale s-au mutat la periferia oraşului sau urmează să se mute. Putem aminti aici Electromagnetica, IMGB, Aversa, Laromet, Rocar, Policolor, Semănătoarea, Titan, Timpuri Noi, Suveica şi Tricodava.

Unele au vândut deja terenul dezvoltatorilor imobiliari. Dacă în anul 2000 aproape un sfert din suprafaţa Capitalei era acoperită de astfel de întreprinderi, această pondere s-a redus în prezent.

„Conform estimărilor, aproximativ 15% din suprafaţa Bucureştiului este acoperită de platforme industriale în prezent", a declarat Irina Petrescu, partener la Esop Consulting.

 

Sursa

29 June 2009