0-1307-2476148496clipboard22.jpgTranzacţiile cu case au scăzut drastic în ultima perioadă, cumpărătorii aşteaptă preţuri mai mici.

Deşi cei care ţin frâiele imobiliarului autohton se feresc s-o spună pe şleau, realitatea o atestă: de câteva luni, piaţa rezidenţială a intrat în acalmie. Cumpărătorii de apartamente, fie ele vechi sau noi, preferă să stea în expectativă, cu ochii ţintă la preţuri, în speranţa că, poate-poate, vor prinde o scădere.

Numărul tranzacţiilor de vânzare-cumpărare este extrem de redus în comparaţie cu anii trecuţi, atât în Bucureşti, cât şi în provincie. Departe de efervescenţa de anul trecut, preţurile aşteaptă următoarea mutare în partida de şah dintre "tabăra" dezvoltatorilor şi proprietarilor şi cea a cumpărătorilor.

Operatorii pieţei se confruntă acum cu situaţia în care la nivelul ofertei preţurile încă mai cresc, dar cererea este tot mai reticentă, astfel că tranzacţiile efectiv încheiate pot fi numărate pe degete. Potrivit unui sondaj întreprins de "Adevărul" în rândurile agenţiilor imobiliare, în ultima lună, singurele oraşe, cu o populaţie de peste 100.000 de locuitori, care au mai înregistrat creşteri ale preţurilor apartamentelor noi au fost Bacău, Baia Mare şi Satu Mare.

Cu toate acestea însă, Cristi Ostap, reprezentantul agenţiei Pro House Group din Bacău, este de părere că scumpirile au fost artificiale, cauzate în mare parte de proprietarii care s-au încăpăţânat să ceară mai mult. „Au crescut preţurile, dar nu se mai vând apartamentele", subliniază acesta.


Nesiguranţă pe segmentul rezidenţial

"Există o oarecare aşteptare, o oarecare nesiguranţă în piaţă", a declarat ieri Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, în cadrul unui seminar pe tema pieţei imobiliare. "Orice fel de prudenţă este, în opinia mea, total nejustificată", a ţinut însă el să adauge, afişând o deplină încredere în potenţialul de creştere a pieţei. Aceasta pentru că, potrivit opiniei lui Bogdan Georgescu, managing director Colliers International România, nesiguranţa ce poate fi observată la ora actuală pe segmentul rezidenţial este cauzată mai degrabă de zvonuri decât de date şi statistici concrete.

Georgescu a explicat că factorii majori care influenţează cererea (şi implicit preţul) sunt, pe de o parte, creşterea economică şi, pe de altă parte, încrederea oamenilor în piaţă. Dacă primul element a rămas relativ neschimbat faţă de anul trecut, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre cel de-al doilea. Reiese, aşadar, că neîncrederea cumpărătorilor este principalul factor care provoacă blocajul din sectorul rezidenţial.


Preţurile scad doar pe termen scurt

În momentul de faţă, întrebarea care stă pe buzele tuturor este "Ce se va întâmpla, totuşi, cu preţurile?". Puţini sunt însă cei care se avântă să dea un răspuns. "Pe termen scurt, nu ştiu, nu avem foarte multe informaţii", recunoaşte Georgescu. Cu toate acestea, perspectiva pe termen lung a jucătorilor din imobiliare rămâne una roz (chiar dacă nuanţa păleşte puţin pentru perioada imediat următoare). "Pe termen scurt, e posibil să apară probleme, e posibil să asistăm la o stagnare sau chiar la o scădere a preţurilor", afirmă reprezentantul Colliers. Pe termen lung, a precizat însă acesta, dezechilibrul major dintre cerere şi ofertă ar furniza premisa fundamentală pentru continuarea creşterii segmentului rezidenţial.

BNR pregăteşte un indice al pieţei

În cel mult o lună şi jumătate, banca centrală ar putea da mai multe detalii despre ceea ce va fi „indicele pieţei imobiliare", a declarat, tot ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. „Este vorba de o culegere de date statistice, iar în funcţie de acestea şi de veridicitatea lor se vor lua decizii", a precizat Isărescu. „Credem că datele care se vântură în prezent pe piaţa imobiliară sunt date de ofertă. Se cer nişte preţuri. Se vântură aceste preţuri care, pentru mine, nu sunt adevărate.

Oricine poate să ceară oricât, dar asta nu înseamnă că e un preţ de tranzacţie", a declarat Isărescu, care a adăugat că cifrele mediatizate au darul de a-i „speria" şi pe români, şi pe străini. El a mai spus că, fără o bază de date statistice adevărate, se creează o întreagă fantasmă despre piaţa imobiliară din România.

 

Sursa

18 April 2008