Conform studiului Darian, piaţa imobiliară din Satu Mare suferă de aceleaşi metehne care se întâlnesc şi pe alte zone, adică blocaj şi scăderea preţurilor apartamentelor, caselor, chiriilor şi terenurilor.

14603-148992-blocaj1.jpgÎn Satu Mare, apartamentele vechi s-au ieftinit cu circa 10% în prima jumătate a anului faţă de sfârşitul lui 2009, de la o medie de 670 euro/mp la 605 euro/mp suprafaţă utilă. Potrivit datelor Darian, cele mai mari pretenţii le-au avut proprietarii din centrul oraşului, unde preţul mediu a fost de aproximativ 700 euro/mp suprafaţă utilă, în scădere cu 6% faţă de perioada iulie - decembrie 2009. Apartamente ieftine găsim în zona Solidarităţii, unde un preţ mediu pe metru pătrat a fost de 525 euro/mp suprafaţă utilă, adică în scădere cu 9% faţă de semestrul al doilea al anului trecut. Cei mai afectaţi au fost proprietarii apartamentelor cu două camere, acest locuinţe s-au devalorizat cel mai mult în primele şase luni comparativ cu ultimul semestru din 2009. Ceva mai norocoşi au fost vânzătorii de apartamente cu trei camere, în cazul acestora înregistrându-se cele mai mici scăderi de preţ.

Locuinţe noi

În ceea ce priveşte situaţia apartamentelor noi din Satu Mare, acestea au înregistrat o scădere mai mică decât cele vechi, de aproximativ 2,5%, media pentru primul semestrul fiind de aproximativ 675 euro/mp suprafaţă utilă. Cele mai ridicate preţuri, s-au înregistrat în zona centrală, media fiind de 700 euro/mp suprafaţă utilă, iar cele mai mici valori au fost atinse la periferie, 665 euro/mp suprafaţă utilă. „Un aspect ce trebuie menţionat îl constituie faptul că în Satu Mare singurele apartamente noi cu camere se găsesc în zona Centrală. Analizând în funcţie de numărul de camere se constată căcea mai mare scădere o au apartamentele cu două camere, iar cea mai mică apartamentele cu patru camere.", se precizează în analiza companiei de evaluare Darian. Preţurile apartamentelor noi din Satu Mare au fost în medie cu 12% mai ridicate decât cele ale apartamentelor vechi.

Piaţa chiriilor

Despre chirii, putem spune că şi acestea au înregistrat o scădere medie de aproximativ 10%, cel mai mult scăzând apartamentele mari, cu trei şi patru camere. În centrul oraşului Satu Mare, o garsonieră veche s-a putut închiria cel mai scump cu 130 euro/lună în primele şase luni ale anului, iar un apartament cu două camere cu 200 euro/lună. Pentru garsonierele noi, centrale, chiria maximă a fost de 150 euro/lună, în timp ce pentru apartamentele cu două camere valoarea maximă a fost de 250 euro/lună.

Piaţa terenurilor

În semestrul I al anului 2010, trendul descrescător al preţurilor continuă, piaţa rămânând blocată. Puţinele tranzacţii care s-au încheiat au fost cu terenuri de dimensiuni mici, pentru construcţia de case unifamiliale. „Dinamica preţurilor la terenuri a fost de aproximativ -6% în acest semestru comparativ cu semestru II 2009. Cea mai mare scădere, de peste 10% au înregistrat-o însă terenurile cu regim de înălţime mare şi mediu din zonele periferice ale oraşului.", se mai arată în aceeaşi analiză de piaţă.


Sursa

27 October 2010