Blocul de lux din Cotroceni, a cărui autorizaţie de construcţie a fost suspendată de Tribunalul Bucureşti, a devenit caz penal. Lucrările la construcţie au continuat, deşi miercuri, 14 martie, executorul judăcătoresc a anunţat atât constructorul, cât şi proprietarii terenului despre necesitatea opririi lucrărilor. În acest moment, Asociaţia "Salvaţi Bucu­reştiul" şi Casa de avocatură Grigorescu, Ştefănică şi Asociaţii vor depune o plângere penală împotriva constructorului şi a tuturor beneficiarilor autorizaţiei, pentru continuarea lucrărilor.

23938-214271-cotroceni3.jpgÎn acest moment, atât constructorul, cât şi beneficiarii lucrării comit o faptă penală. Mai mult, un inspector din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii a vizitat vineri şantierul şi a dispus oprirea lucrărilor. Nici nu a plecat bine de la faţa locului, că muncitorii s-au pus pe treabă. De altfel, într-un comunicat trimis ieri de Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" se arată că lucrările au continuat atât sâmbătă, cât şi duminică. "Conti­nuarea lucrărilor constituie faptă penală atât din partea constructorului, cât şi din partea beneficiarilor autorizaţiei, din trei motive: neres­pectarea unei hotărâri judecătoreşti constituie infracţiune, conform Codului Penal; continuarea lucrărilor după ce Inspectoratul de Stat în Construcţii a dispus oprirea lor constituie infracţiune, conform Legii construcţiilor; lucrările de construire într-o zonă protejată fără autorizaţie sau cu autorizaţia suspendată constituie infracţiune, conform Legii construcţiilor", se precizează în comunicatul asociaţiei.

Decizie judecătorească, încălcată

Săptămâna trecută, şantierul ilegal din Cotroceni a fost oprit. Atunci, Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" şi Casa de avocatură Grigorescu, Ştefănică şi Asociaţii, însoţiţi de un executor judecătoresc, au prezentat constructorului certificatul de grefă emis de Tribunalul Bucureşti, auto­rizaţia de construcţie fiind suspendată. Executorul a afişat la intrarea în şantier somaţia, procesul-verbal şi certificatul de grefă. În primă fază, constructorii turci au motivat că nu înţeleg şi că le trebuie un translator. După un teribil scandal, executorul a reuşit să îşi îndeplinească atribuţiile legale. Se pare că doar pentru două zile, pentru că ieri, pe şantier, se muncea. Aplicarea sentinţei s-a dovedit cu atât mai grea, cu cât blocul de şapte etaje ridicat pe baza unui PUZ care nu respectă zona protejată a încins spiritele.

Miza blocului din Controceni se arată destul de interesantă. Cele 12 familii care i-au dat bani lui Marius Locic pentru apartamente au dezvăluit în cadrul unei conferinţe de presă de săptămâna trecută că au finanţat din plin construcţia. Aceştia au susţinut că demersul de anulare a avizului este nedrept, pentru că au plătit sume mari de bani. "Conform unor informaţii neoficiale, fiecare dintre aceştia ar fi plătit lui Marius Locic 250.000 euro/apartament. După ce Marius Locic nu şi-a onorat obligaţia de a construi imobilul, aceştia au mai plătit încă 100.000 euro/apartament noului constructor", arată Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul".

Jurnalul Naţional a relatat modul în care pe suprafaţa de 1.300 de metri pătraţi din Cotroceni, Marius Locic, în asociere cu Valeriu Stoica şi Cristina Salomie, dar şi cu firmele lui Ma­rius Locic, Euro Grup Intertrade SRL şi Locic imobiliare SRL, au obţinut un PUZ care nu respecta zona protejată Cotroceni. Clădirea de şapte etaje ocupa prin PUZ-ul semnat de primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, 90% din suprafaţa terenului. Între timp, Marius Locic s-a retras din afa­cerea imobiliară, 12 oameni semnând contracte pentru realizarea imobilului, plătind în jur de 250.000 de euro pentru apartamentul de lux din Cotroceni.

"Marius Locic şi SC Locic Imobiliare se obligaseră să construiască imobilul până pe 15 iunie 2010. Nu se achită de această obligaţie. Mai mult, SC Locic Imobiliare intră în faliment pe 22 octombrie 2010. Cei 12 semnatari ai antecontractelor de vânzare-cumpărare rămân în aer. Semnează pe 16 septembrie 2011 un contract de cesiune cu Marius Locic şi SC Locic Imobiliare, prin care preiau de la aceştia obligaţia de finanţare a imobilului. La contractul de cesiune se adaugă şi firma SC Tosun Group Construct SRL, care preia obligaţiile de construire. Contractul de cesiune este însă ilegal, întrucât SC Locic Imobiliare nu poate semna acte decât prin executorul judiciar", se arată în comunicatul emis de Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul".

 

Sursa

19 March 2012