Un loc de cazare cumpărat "la negru" costă între 300 şi 750 de euro. Negocierile se fac la telefon ori pe net, iar "vânzătorul" te învaţă cum să nu te dai de gol în faţa administraţiei căminului.

21227-10camine_vs_06aabd222b.jpgVând loc cămin (fată), Belvedere A6, condiţii de trai foarte bune, copil de cadru didactic (scutit de plata regiei). Preţ 500 de euro. Doresc seriozitate"- aşa sună un anunţ ales la întâmplare din multitudinea de oferte de pe internet. Au început cazările, şi, ca în fiecare an, au început şi vânzările de locuri.

Studenţii cer "discreţie" şi "seriozitate", pentru că acţiunile de acest tip îi pot costa pierderea locului de cazare, exmatricularea şi chiar o anchetă penală. Pe holurile căminului "Mihail Kogălniceau", ce aparţine Universităţii din Bucureşti, şuieră vântul deocamdată.

Câteva studente completează de zor contracte pe o măsuţă aşezată în faţa intrării, şi alte câteva aşteaptă înăuntru, în faţa uşii pe care stă scris "Administraţie". Din când în când, trece câte un student încărcat cu bagaje, urmat îndeaproape de un părinte.

250 de lei/ lună, la privat

La etajul al doilea, alţi studenţi şi părinţi discută despre "cazarea alternativă". Aici este sediul Departamentului de Servicii pentru Studenţi care se ocupă de studenţii ce nu au apucat un loc în camin. Li se oferă o alternativă de cazare mai ieftină decât chiria pe care ar putea să o plătească dacă şi-ar cauta singuri un loc unde să stea.

"Avem parteneriat cu trei cămine particulare şi cu o firmă privată din Titan unde trimitem studenţi", spune Marian Crăciun, directorul Departamentului de Servicii pentru Studenţi. Aici, preţul întreţinerii variază de la 250 de lei la 330 de lei pe lună. Cât despre vânzarea locurilor, Marian Crăciun spune că nu prea se mai practică. Anii trecuţi îi prindea pe ilegalişti punând anunţuri cu titlul "cumpăr loc", iar studenţii cădeau rapid în plasă şi rămâneau fără cazare. În ceea ce priveşte anunţurile date de studenţi, anul acesta, spune Crăciun, nu sunt de găsit prin campus.

"Nu sunt controale"

E plin însă de oferte pe internet. Un loc în Regie costă în jur de 200 de euro, la Agronomie- 300, în Belvedere- 550 de euro. În Complexul Studenţesc Moxa, o studentă vinde cu 650 de euro. "E preţ bun", ne asigură. "Majoritatea se vând cu 750 de euro". Ca să nu se prindă nimeni de ilegalitate, studenta ne sfătuieşte să plătim taxa lunară prin bancă, în contul facultăţii.

Preventiv, spune că ne poate da contractul pentru cameră şi legitimaţia de cămin. "Nu sunt controale, e doar o femeie de serviciu la parter, care maxim poate să ceară legitimaţia de cămin", ne asigură ea. Vânzări similare sunt în toi şi în Timişoara. Un student care răspunde la un număr de telefon din anunţuri, spune că îţi poate face rost de orice fel de cameră vrei. Spui ce ţi-ar trebui, el caută şi revine cu un telefon.

"Am foarte mulţi prieteni care îşi vând locurile, iar eu intermediez tranzacţia", spune vocea de la capătul firului. Pentru un loc în căminele 15 şi 16 ale Universităţii de Vest din Timisoara, într-o cameră de 5 persoane, plăteşti 300 de euro. În Cluj, preţurile variază: 350 de euro pentru un loc în căminele din Complexul "Economica", 200 de euro pentru Complexul "Haşdeu".

Locuri pentru prostituate

Universitatea Bucureşti a ales ca repartizarea locurilor să fie realizată de câte o comisie diferită pentru fiecare facultate, alcătuită din profesori şi studenţi. Acest sistem are o motivaţie clară: "Nu am dat voie administratorilor să facă efectiv cazări, tocmai pentru a evita situaţii de genul vinderii locurilor în cămin", explică Marian Crăciun.

El îşi aminteşte de o situaţie când un administrator vindea camere prostituatelor. Cazul este vechi, de aproape 14 ani, şi a trecut deja prin tribunal. Era vorba de Căminul Universal, fostul Hotel Universal, situat chiar în centrul vechi al Capitalei, pe strada Gabroveni, cu o capacitate de cazare de 141 locuri. Ion Poenaru, preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România, spune că, anual, din 2006, "DNA-ul studenţesc" rezolvă câte 15-20 de cazuri de acest tip.

"Însă noi ne orientăm spre găsirea «peştilor mari» din afacerile cu locuri în cămine, cei care au funcţii. Nu se poate estima cât de mare este această piaţă a locurilor din cămine, dar au existat astfel de vânzări dintotdeauna", precizează el. Conform reprezentanţilor Universităţii Bucureşti, astfel de situaţii ţin de Procuratură, fiind vorba de dare şi luare de mită, iar consecinţele ţin de legislaţia penală. (A contribuit Dan Istratie)

ACCESIBIL

Cazarea în cămin: 80-200 de lei/ lună

Goana după un loc într-un cămin studenţesc se datorează preţului redus perceput pentru cheltuielile lunare. Pentru luna octombrie, cazarea într-un cămin costă între 80 şi 200 de lei, în funcţie de condiţii şi de numărul colegilor de cameră.

La Universitatea "Babeş Bolyai", în complexul studenţesc "Haşdeu", costurile sunt între 80 şi 150 de lei, în căminele din Campus Universitar- 150 de lei, iar în cele din Parcul Sportiv "I. Haţieganu" costă 100-200 de lei. La Universitatea din Bucuresti, costurile sunt de 100-125 de lei.

Tariful de cazare lunar este stabilit de către serviciul social, în funcţie de costurile legate de acoperirea utilităţilor, de salarizarea personalului, de întreţinere şi reparaţii curente ce revin pentru un loc de cazare.

"Am mulţi prieteni care îşi vând locul, iar eu intermediez tranzacţiile. Un loc costă 300 de euro.“
CĂLIN, "vânzător" de locuri în Timişoara


Sursa

29 September 2011