Biserica si boierii, cei mai mari revendicatori 


Cotidianul - 03.04.2006

 

Mai mult de jumatate din padurile tarii sint cerute de fostii proprietari. Cel mai mult revendica urmasii domnitorilor, Regele Mihai si Biserica.

Dintre cele 4,2 milioane de hectare de padure pe care statul roman le administreaza prin Romsilva, mai mult de jumatate sint revendicate in baza Legii nr. 247/2005. „Pina in prezent, din 2,8 milioane de hectare revendicate, au fost validate 140.000 ha. Dar foarte multe cereri se afla inca la comisiile de validare“, spune Theodor Nicolescu, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

Romsilva pune piedica retrocedarii

Chiar daca actuala guvernare si-a propus ca pina pe 1 ianuarie 2007 sa dea padurile inapoi, pina in prezent, pe legea nr. 247/2005, nimeni nu si-a primit padurea inapoi. Justificarea autoritatilor: procedura de retrocedare este greoaie. Numai ca procedurile sint ingreunate chiar de angajati ai statului, cei de la Romsilva. „Am amendat un sef de ocol silvic din Vaslui cu 300 de milioane de lei, pentru ca punea piedici retrocedarilor in comisia de validare. Situatia nu este insa la fel peste tot, existind judete in care Romsilva colaboreaza foarte bine cu comisiile de retrocedare“, mai spune Nicolescu. Pentru retrocedarea padurilor nu exista o limita cantitativa, fiind restituite exact suprafetele detinute inainte de exproprieri. Dat fiind faptul ca este vorba despre suprafete foarte mari, legea ii obliga pe viitorii proprietari sa incheie contracte pentru paza si ingrijirea padurii, fie cu ocoalele silvice Romsilva, fie cu cele private.

Familia domnitorului Sturdza cere 30.000 ha

Aproape 30.000 ha din Neamt au fost cerute inapoi de copiii si nepotii Printului Mihai D. Sturdza, urmasul fostului domnitor al Moldovei, Mihail Grigorie Sturdza. Pamintul se afla in ultima faza a retrocedarii, Prefectura Neamt considerind ca cererea este indreptatita. Imensa mosie a familiei Sturdza se intinde in prezent pe teritoriul a nu mai putin de sase comune: Ceahlau, Hangu, Buhalnita, Calugareni, Farcasa si Bistricioara. Urmas al familiei Ghica, Vlad Sturdza revendica si el peste 30.000 de hectare de padure in Bacau. „Este vorba despre toata padurea de la Darmanesti pina la Palanca“, precizeaza Gheorghe Hura, subprefectul Bacaului.

Nora lui Grigorescu cere mosia pierduta la carti

Daca cererea lui Vlad Sturdza nu va fi acceptata, cel mai mare proprietar din Bacau va fi familia generalului Eremia Grigorescu. Generalul s-a casatorit la inceputul secolului XX cu Elena Negropontes, una dintre fetele marelui mosier Odisei Negropontes.

Acum, nora lui Grigorescu si nepoata acestuia revendica peste 9.000 de hectare de pe Valea Oituzului. Mosia Grozesti-Hirja din Bacau a fost dobindita de Negropontes in 1866, cind au fost cumparate de acesta prin licitatie, deoarece proprietarul de dinainte, Lascar Bogdan, o pierduse la un joc de carti.

Articol integral in Cotidianul

 

 

Razvan Mihai Vintilescu, Seila Dumitrescu

3 April 2006