Nu e glumă, se relaxează fiscalitatea pentru firmele mici. Astfel, acestea sunt scutite de impozitul minim pe ultimul trimestru din 2010 şi plătesc mai puţine penalităţi dacă întârzie la plata datoriilor către stat. Iar firmele care au de primit bani de la stat, nu sunt executate silit, dacă creanţa de la stat acoperă datoria către furnizori.

13957-oxigen.jpgÎn şedinţa de Guvern de ieri s-a decis eliminarea impozitului minim începând cu 1 octombrie 2010, diminuarea nivelului dobânzii datorate pentru creanţele fiscale neachitate la termen (la 0,4%, de la 0,5%) şi neînceperea executării silite în cazul în care contribuabilul are în curs sau depune o cerere de rambursare de bani de la stat. Premierul Emil Boc a declarat că „prin acest mecanism firmele aflate în dificultate beneficiază de sprijin din partea statului".

„Dacă o firmă are de primit bani de la stat nu se va mai declanşa procedura de executare silită, sau se va suspenda, dacă ea a fost începută, pentru că nu este firesc ca o firmă să fie trimisă în faliment, dacă are de primit bani de la stat, în urma prestaţiilor pe care le-a efectuat. Prin această modificare venim în sprijinul acelor firme care au de încasat bani şi s-a deschis împotriva lor procedura de executare silită sau urmează să se deschidă procedura de executare silită", a explicat premierul Emil Boc.

Pe de altă parte, bucuria nu va fi de mare durată. Ministerul Finanţelor a anunţat că lucrează la o nouă formă a impozitului forfetar pentru anul viitor.


30 September 2010