Proprietarii de cladiri office din Capitala au tinut cel mai mult de pret. Chiriile pentru birourile clasa A din Bucuresti au pierdut doar 2% in sem. I 2011 In tara, orasele mari au consemnat cele mai mari reduceri de chirii.

20370-twin-tower-barba-center.jpgSpatiile de birouri se inchiriaza la preturi tot mai mici, tendinta fiind observata la nivel national, insa in foarte putine orase din tara chiriile au scazut in primele sase luni cu un procent de doua cifre, potrivit datelor furnizate de compania de consultanta pentru eva­luare Darian. Indicii calculati de catre Darian pentru sectorul inchirierilor de spatii pentru birouri indica o reducere medie de 5% pentru chiriile office de clasa A din tara si -2% in Capitala.

De fapt, in tara, exceptand Bucu­res­tiul si cele cateva mari orase, piata cla­dirilor de birouri este reprezentata de cla­dirile de clasa B, iar in cazul im­o­bilelor din aceasta clasa, scaderea a fost de 6% in cei 15 poli de dezvoltare din tara (cu peste 150.000 locuitori), inclusiv Bucu­restiul, si de 4% in orasele cu mai putin de 150.000 de locuitori.

Comparatia in profil anual (semes­tru cu semestru) ne indica o reducere generala de 10% in cazul cladirilor de cla­sa A din tara si 4% in Bucuresti . Pe seg­mentul cladirilor de calitate infe­rioara, in primele sase luni s-a inregistrat o scadere a chiriilor de 11% la nivel natio­nal si 13% in cei 15 poli urbani.

Cea mai mare scadere de preturi (de cons­truire) in semestrul I din 2011 fata de semestrul I din 2010 a fost inre­gis­trata in Oradea, cu aproximativ 28%, in timp ce comparativ cu semestrul II din 2010, cea mai mare scadere de preturi s-a inregistrat in Pitesti (-23%). Singurele cresteri de preturi in prima jumatate a anului in curs, atat fata de semestrul I din 2010, cat si fata de semestrul II din 2010, au fost inregistrate in Brasov, unde chiriile au crescut cu aproximativ 9% pentru birourile de clasa A si cu apro­ximativ 13% pentru birourile de clasa B.

,,Este de asteptat ca anul 2011 sa fie un an bun pentru inceperea de noi proiecte de birouri, ca urmare a faptului ca oferta este destul de redusa, cat si a faptului ca se asteapta o crestere fata de 2010 la cererea de birouri", sustine Adrian Crivii, presedintele Darian.

Ca urmare a faptului ca in 2010 nu a fost inceput niciun proiect major de biro­uri, in 2011 se estimeaza ca livrarile de spatii noi de birouri sa fie destul de reduse (sub 100.000 mp), fapt care va duce inevitabil la mentinerea de catre chiriasi a acelorasi spatii de birouri. Abia spre sfarsitul anului 2012 si 2013 sunt anuntate proiecte importante de birouri care vor da posibilitatea chiriasilor sa migreze catre alte spatii.

,,Chiriile vor ramane constante in zonele cu spatii disponibile putine. Ne asteptam ca in zonele periferice chiria sa scada usor. Sectorul DIY (Do It Yourself - n.r.) si operatorii alimentari vor ramane principalii generatori ai cererii atat pentru inchiriere, cat si pentru achizitia de big box-uri in orasele mari", declara presedintele Darian.

In Bucuresti

Chiriile pentru cele mai bune spatii de birouri din zona centrala de afaceri (CBD) a Capitalei variaza intre 16,5-20,5 euro/mp/luna, in timp ce pentru spatiile din clasa B se incaseaza chirii de 13,5-17,5 euro/mp/luna. ,,Pentru anul 2011 nu esti­mam fluctuatii prea mari ale acestor niveluri. Primele semne de crestere ale chi­riilor sunt asteptate in prima juma­tate a anului 2012, insa doar pentru pr­o­iectele foarte bune", spune Crivii. Pentru spa­tiile din zonele semicentrale si peri­ferie, chiriile se situeaza intre 10-12 euro/mp/luna.

Pana la finalul anului alti 63.000 mp de spatii de birouri ar putea fi livrati pe piata spatiilor de profil din Capitala. Pentru anul viitor, analistii Colliers se asteapta la finalizarea a inca 70.000 mp de spatii pentru birouri, din care 40% sunt deja inchiriati. Totodata, pana la sfarsitul acestui an, proprietatile pre­mium situa­te in zonele de prestigiu cu spatii libere de peste 3.000 mp vor fi tot mai rare. 90% din spatiile inchiriate in acest an a repre­zentat cerere noua si doar o mica parte renegocieri sau reinnoiri de con­tracte.


Sursa

16 August 2011