Actorii mari prezenti pe piata birourilor isi vad valoarea activelor detinute redusa chiar si cu 90%, relocarile se amana, contractele se renegociaza, chiriile scad si ratele de neocupare cresc, impinse de un surplus estimat la 180.000 mp de spatii de birouri. Acestea sunt principalele tendinte ale segmentului de birouri in acest an.

Birourile intra in vizorul fondurilor de investitii speculativeAcest decalaj face ca 2009 sa ramana un an de "boom" doar din perspectiva ofertei. Potrivit estimarilor agentiei imobiliare Euroest, proiectele anuntate ca se vor finaliza in acest an totalizeaza 380.000 mp, ceea ce inseamna o crestere cu 25% a stocului actual, datorata exclusiv dezvoltarilor aflate deja in diverse faze de executie. Conform analizelor companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, in acest an se asteapta livrarea a zece cladiri de birouri de clasa A, majoritatea localizate in partea de nord a Capitalei, si a noua cladiri de clasa B, situate cu precadere in zonele semicentrale ale Bucurestiului. Aceste cladiri vor fi tinta investitorilor cu capital, aflati in cautare de produse la preturi reduse si care sa ofere un randament bun.

"Este posibil ca aceste proprietati sa intre in vizorul investitorilor, doar ca vorbim despre o categorie de investitori speculativi care vor tinti cu precadere vanzatori in dificultate. Vorbim aproape despre aceeasi categorie pe care am considerat-o disparuta in ultimii doi ani, forma incipienta a investitorului institutional, private equity investors, cei care fac achizitii la preturi mult mai mici decat investitorii institutionali", a declarat pentru Business Standard Cristian Ustinescu, business development director in cadrul DTZ Echinox. Chiar daca, in aceasta perioada, fondurile de investitii stau in expectativa pe toate segmentele pietei imobiliare, potrivit consultantilor imobiliari, segmentul birourilor ramane cu potentialul cel mai ridicat.

"Investitorii raman prudenti, adoptand o atitudine de expectativa activa, cautand proprietati cu risc mai scazut, inclusiv cladiri de birouri, sau proprietati care sa indeplineasca asteptarile specifice fiecarui investitor (pret scazut, grad mare de pre-inchiriere, siguranta veniturilor viitoare etc.), mai ales in conditiile evolutiei actuale negative a pietei locale de investitii", a mentionat Catalin Maruntelu, consultant in cadrul Departamentului de Research al companiei de consultanta imobiliara Atisreal Romania.

Daca in anii anteriori, ratele de neocupare erau sub limita de 2-3%, mai ales in cadrul stocului de spatii clasa A, 2009 va aduce o crestere brusca a acestora, estimarile Euroest pentru primul semestru situandu-se in jurul valorii de 10%.

Sursa

28 January 2009