Birourile au dominat piata imobiliara in 2005
Averea - 22.12.2005
 

Piata imobiliara romaneasca si-a continuat ascensiunea si in anul 2005, avand o evolutie stabila pe parcursul intregului an. Potrivit unui studiu al companiei Eurisko, segmentul spatiilor de birouri a avut o evolutie ascendenta in acest an, proiectele de birouri fiind printre cele mai cautate de investitorii institutionali de pe piata imobiliara locala.

Printre proiectele livrate au fost Cascade, Conect, Novo Park, Nord BC, Unimed BC, River Gate si Gabrielle Center. O serie de cladiri importante, cum ar fi America House, Bucharest Corporate Center sau Floreasca Tower urmeaza sa fie livrate la inceputul anului viitor. In 2005, 85% dintre cererea de spatii de birouri a fost pentru inchiriere si numai 15% pentru cumparare.

Companiile multinationale, bancile, marile firme de IT si telecom, precum si cele de farmaceutice au fost cele care au cautat spatii de clasa A, in centrul capitalei, care sa le aduca un beneficiu clar de imagine. "Locatia spune multe despre puterea si seriozitatea unei companii si de aceea, acest gen de firme cauta cladiri care sa iasa in evidenta prin calitate, vizibilitate sau o arhitectura deosebita", a subliniat Catalina Jigman, manager al departamentului comercial din Eurisko.

Cerere mare pentru spatiile de clasa B

Un alt tip de client il reprezinta firmele de servicii, cum ar fi spre exemplu cele de avocatura sau publicitate, care doresc spatii mai intime si aleg vilele stil, bijuterii arhitecturale din perioada interbelica, reconditionate, care pastreaza insa linia clasica a constructiei initiale.

O crestere puternica au inregsitrat spatiile de clasa B<, spatii care ofera aceeasi calitate ca si cele de clasa A, dar care sunt situate in zone semicentrale. "Dezvoltarea puternica a IMM-urilor, dar si a bancilor si a companiilor de IT care au nevoie de spatii adiacente pentru back-up office-uri sau call-centere a reprezentat motorul de crestere pentru spatiile de clasa B", a explicat Catalina Jigman. In decursul acestui an, s-au remarcat doua zone pretabile pentru astfel de dezvoltari: Semanatoarea, in apropiere de Regie si fosta platforma industriala Pipera. Motivele dezvoltarii lor tin pe de o parte de pretul mai mic al terenului zonei in comparatie cu locatiile centrale, accesibilitatea mijloacelor de transport la locatie, precum si existenta unui numar suficient de locuri de parcare.

Companiile romanesti prefera sa cumpere

In privinta companiilor care isi achizitioneaza propriile spatii de birouri acestea sunt in general companii locale, care, in conditiile accesibilitatii la creditele ipotecare si imobiliare, sunt acum dispuse sa aiba in proprietate spatiile de birouri in loc sa inchirieze.

Este atat cazul companiilor medii care ajung sa cumpere spatii de cateva sute de metri patrati, dar si a celor mai mari, care incheie un acord cu un dezvoltator si acesta le construieste conform propriilor standarde si nevoi un sediu, pe care il achizitioneaza dupa terminarea lucrarilor de constructie.

Preturile se mentin la aceleasi niveluri

Preturile nu au inregistrat in 2005 diferente majore fata de cele de anul trecut, chiriile pentru spatiile de clasa A variind intre 18 -20 euro/mp, in timp ce chiriile pentru spatiile de clasa B se situeaza intre 12 si 14 euro/mp.

Preturile de cumparare au niveluri intre 1.500 si 2.000 euro/mp.



Mircea Fica - Averea
 

22 December 2005