Birouri putine, dar mai scumpe
Curierul National - 15.06.2006
 

- Chiriile pentru spatiile de birouri de clasa A din Bucuresti au crescut in ultimul an de la 28,8 dolari pe metru patrat la 33,7 dolari/mp, potrivit unui studiu elaborat de compania imobiliara britanica CB Richard Ellis

- Capitala urca pana la locul 63 in topul celor mai scumpe orase, cu 15 locuri mai sus decat in anul precedent. Clasamentul este dominat de Londra (137euro/m2)

- Foarte putine dintre cladirile de birouri construite in ultimii ani intrunesc toate standardele internationale de calitate adoptate deja de majoritatea vecinilor nostri

Chiriile pentru spatiile de birouri de clasa A din Bucuresti au crescut in ultimul an de la 28,8 dolari pe metru patrat la 33,7 dolari/mp. Astfel, Capitala urca pana la locul 63 in topul celor mai scumpe orase, cu 15 locuri mai sus decat in anul precedent, potrivit unui studiu elaborat de compania imobiliara britanica CB Richard Ellis (CBRE).

Majorarea, ne-a declarat Aurora Vasile, Marketing Assistant la CBRE, s-a realizat pe fondul existentei unei oferte limitate de spatii de birouri si a cererii crescute pentru acest tip de spatii.
Pe de alta parte, foarte putine dintre cladirile de birouri construite in ultimii ani intrunesc toate standardele internationale de calitate adoptate de majoritatea vecinilor nostri, ceea ce va duce in timp la o scadere a nivelului mediu al preturilor la inchiriere.

In precedenta analiza realizata de CBRE, Bucurestiul ocupa locul 78 in clasamentul celor mai scumpe orase, raportat la costurile de ocupare a spatiilor de birouri de calitate. Studiul vizeaza evolutia chiriilor pe 173 de piete la nivel mondial.
Costurile companiilor au continuat sa creasca in ultimele 12 luni pe cele mai multe piete. Se remarca costuri cu aproape 70% mai mari in statele asiatice, in special in India si China, ale caror economii parcurg o etapa de crestere rapida.
Cartierul londonez West End ramane cea mai scumpa zona din lume, cu un pret lunar pe metru patrat de 137,5 euro. Astfel, cheltuielile firmelor cu inchirierea de spatii au crescut in 119 piete, fiind inregistrate scaderi doar in cazul a 24 de locatii.

Moscova, cea mai scumpa din regiune

In Europa Centrala si de Est, chiriile au ramas relativ constante, fiind inregistrate cresteri usoare in Bucuresti, Moscova, Bratislava, Budapesta, Praga, Sofia si Varsovia. Capitala Rusiei este singurul oras din regiune aflat intre cele mai scumpe 50 de locatii, cu un nivel al preturilor de 94,7 dolari pe metru patrat.
La polul opus se afla Sofia, unde costurile legate de ocuparea spatiilor se ridica la 22,1 dolari/mp, capitala Bulgariei ocupand astfel locul 122 din 173 de orase analizate.
Topul primelor 50 de piete, dominat de orasele europene, cuprinde orase din Scotia, Anglia, Franta, Coreea de Sud, India, Elvetia, Italia, SUA, Luxemburg, Germania, Suedia, Brazilia, Belgia, Canada, China, Spania, Grecia, Singapore, Olanda, Taiwan, Australia, Norvegia, Puerto Rico si Emiratele Arabe Unite.
Pietele din Europa Centrala si de Est continua sa ramana competitive din punctul de vedere al nivelului de ocupare a birourilor, se mai arata in studiul CBRE.
In Varsovia, de exemplu, cea mai scumpa locatie din regiune, in urma Rusiei, ocupa locul 56 in clasamentul general si este mai ieftina decat alte 30 de state europene.

Citeste articolul integral in Curierul NationalAdelina Vlad
Curierul National
 

15 June 2006