Birouri noi pe 20.000 de metri patrati




Cotidianul - 06.09.2006
 

Piata imobiliara din Cluj se caracterizeaza prin dinamism si diversitate. Investitorii sint atrasi de apropierea fata de UE.

Sectorul imobiliar din Cluj este bine dezvoltat si poate fi considerat ca un model de maturitate pe aceasta piata in ceea ce priveste provincia. Chiar daca in 2005 piata terenurilor a cunoscut un avint extraordinar, acesta nu are un caracter speculativ, ci unul investitional. Cel mai important centru administrativ din nord-vestul tarii se afla pe locul doi in ierarhia nationala ca potential de polarizare. Mediul economic din Cluj este caracterizat de dinamism si de flexibilitate datorita faptului ca in acest oras nu exista industrii dominante.

Birouri destule

Sectorul pietei imobiliare destinat spatiilor de birouri din Cluj este foarte bine dezvoltat si se datoreaza avintului economic al acestui oras. In anul 2005 au fost livrati in Cluj aproximativ 50.000 de metri patrati de spatii de birouri de clasa B, concentrati in centrul orasului.

Aceasta suprafata a fost realizata in urma finalizarii mai multor proiecte de 1.000-2.000 de metri patrati. Pentru 2006, piata spatiilor de birouri se va axa in principal pe livrarea de spatii de birouri de clasa A. Situate in apropierea centrului orasului, in decursul acestui an vor fi livrate trei cladiri de birouri de clasa A ce vor insuma 20.000 de metri patrati. In ceea ce priveste preturile chiriilor la astfel de spatii, acestea se situeaza in jurul a 8-10 euro/mp/luna pentru cladirile de clasa B si de 12-15 euro/mp/luna pentru cladirile ultramoderne de clasa B+.

Extindere pe verticala

In Cluj, piata spatiilor rezidentiale este printre cele mai dinamice din provincie, iar oferta pentru astfel de spatii este caracterizata prin diversitate. Deoarece orasul este situat intre doua dealuri, extinderea pe orizontala este ingreunata, astfel ca majoritatea proiectelor finalizate sau anuntate sint axate pe cartierele de blocuri. Pe acest sector de piata, zona de sud (iesirea spre Bucuresti) este cea mai cautata, insa in urmatorii ani specialistii preconizeaza ca si zona de vest va deveni una de maxim interes pentru investitorii in sectorul rezidential. Din cauza cerereii foarte mari de locuinte noi, pretul apartamentelor a crescut cu 20% in 2005.

Avantaj din UE

Pe sectorul destinat spatiilor industriale, Clujul atrage investitorii care doresc plasarea capacitatii de productie in apropierea granitelor Uniunii Europene. Pe linga spatiile din fosta platforma industriala a orasului, Clujul ofera si spatii moderne destinate acestui sector. Mai mult, unii investitori prefera constructia de noi spatii in defavoarea reamenajarii celor vechi din cauza dificultatilor intimpinate in reamenajarea celor vechi.

Citeste articolul integral in Cotidianul


Sebastian Firtat
Cotidianul
 

6 September 2006