În vremurile de boom imo­biliar, zeci de constructori mici şi-au încercat norocul pe segmentul clădirilor de birouri.

13680-144145-birouri.jpgEste vorba despre construcţii cu suprafeţe mici, dar tocmai suprafaţa redusă le permitea dezvoltatorilor să le ridice în zone bune, în care era greu să construieşti un imobil cu o suprafaţă impunătoare. Mulţi dintre ei au avut însă nenorocul să termine clădirea exact când nimeni nu mai avea disponibilitatea de a cumpăra. Aşa se face că acum, site-urile de specialitate sunt pline de anunţuri pentru cumpărare sau închiriere de spaţii de birouri.


Profit redus la minim în speranţa că se vor găsi clienţi

Clădirile de birouri au fost o investiţie cât se poate de bună în Bucureşti, la nivelul anului 2007. Randamentele puteau ajunge până la 12 - 13%. Această situaţie i-a convins pe mulţi investitori să încerce marea cu degetul şi să pornească o astfel de afacere. Au ocupat terenuri mici din zone bune ale Capitalei sau, după buget, chiar şi terenuri în zone secundare, pe care au construit clădiri de birouri cu suprafeţe de 1.000 - 2.000 mp. Criza a început să se facă resimţită, iar piaţa birou­rilor a reacţionat imediat. Constructorii care şi-au terminat proiectele, le-au scos la vânzare, dar nimeni nu le-a mai vrut. Aşa se face că mulţi dintre ei au scăzut preţurile până aproape de costul de construcţie. De exemplu, o clădire de birouri clasa B, situată în zona Unirii, cu o suprafaţă de 1.500 mp, se vinde la 2.000.000 euro. Dar nici chiar aşa, clienţii nu se grăbesc să apară. Anunţul de vânzare este scos pe piaţă de aproape un an şi, forţat de împrejurări, proprietarul a anunţat că este dispus şi să închirieze cu doar 10 euro/mp. În aceeaşi situaţie mai sunt şi alţii. „Cei care se hotărăsc să vândă în această perioadă sunt cei care au nevoie de lichidităţi pentru achitarea unor datorii scadente sau pentru finanţarea altor afaceri care sunt încă profitabile.", spun oficialii agenţiei imobiliare Neocasa, pe site-ul căreia sunt câteva zeci de astfel de anunţuri. De aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii Coldwell Banker. „Nevoia de cash îi determină pe foarte mulţi să dorească să vândă. Unii au chiriaşi şi atunci vând ceva mai scump, alţii au clădiri goale şi le vând la preţ de construcţie şi foarte puţin în plus. Noi încercăm să le închiriem, pentru că vânzările sunt aproape inexistente." Tranzacţiile de acest fel încheiate anul trecut se pot număra pe degetele de la o mână.

Preţuri care nu ţin cont de criză

Există însă şi o categorie aparte de dezvoltatori: aceia care nu vor să renunţe la preţurile iniţial stabilite. Aşa se face că pe aceleaşi site-uri pe care se vând clădiri de birouri cu maximum 2 milioane de euro, există şi anunţuri care cer preţuri exorbitante. Este cazul unei construcţii din zona Floreasca, ce are o suprafaţă de 3.700 mp, pentru care proprietarul cere 13.000.000 euro. De asemenea, mai multe vile interbelice renovate cu suprafeţe nu mai mari de 300 mp sunt scoase la vânzare cu preţul de 1.000.000 euro. Asta în condiţiile în care alte vile care întrunesc aceleaşi condiţii se vând cu 300.000 - 400.000 euro. Dar până la urmă, indiferent de preţ, toţi proprietarii se izbesc de aceeaşi realitate dură: nimeni nu vrea să cumpere.

Sursa

22 September 2010