Performanțele pieței imobiliare din România nu par să țină cont de turbulențele apărute la nivel european. Tranzacțiile cresc cu procente remarcabile de la trimestru la trimestru și doar un cumul de șocuri neașteptate ar putea să oprească acest elan, cel puțin pe parcursul acestui an. Acestea sunt previziunile pentru piața locală, dată de una dintre cele mai importante companii de consultanță la nivel global.

40617-piata_imobiliara.jpgRomânia este una dintre cele mai efervescente piețe imobiliare din Europa, lucru confirmat periodic de studiile marilor companii de consultanță. În primul semestru al acestui an, de eemplu, s-au marcat creșteri cu până la 80% în volumul tranzacțiilor. clienții au cumpărat proiecte noi sau vechi, au preluat controlul integral al proprietăților pe care le dețineau parțial, au închiriat, au renegociat, au făcut orice mișcare a fost necesară pentru a-și marca o poziție mai bună pe piață. Iar această stare va continua să fie resimțită pe tot parcursul anului, în lipsa unor șocuri puternice. Momentan, nici măcar Brexitul nu a avut puterea să transmită unde de șoc către România, deși nici nu putem răsufla ușurați încă.

Ar putea trece câteva luni până când efectul Brexitului se va așeza, abia apoi se va contura un trend clar. Totuși, în urma acestui eveniment putem aștepta un efect redus, manifestat asupra economiei pe termen scurt și mediu, cu condiția ca întreaga economie europeană să nu sufere și alte șocuri neașteptate”, au explicat oficialii JLL România.

Piața retail și cea office sunt cele mai interesante, pentru cumpărători 

Între timp, tranzacțiile au ajuns la 340 de milioane de euro, comparativ cu 170 de milioane de euro, cât erau în prima jumătate a anului trecut. Cele mai multe dintre ele s-au petrecut în mod echilibrat pe piața de retail și cea de birouri, cu un mic avantaj către segmentul de retail, respectiv 45% pentru acesta și 38% pentru sectorul office. Domeniul industrial se află pe locul trei, dar la o distanță destul de mare de primele două, revenindu-i 17% din tranzacții. 

în ultimele 18 luni am asistat la îmbunătățirea condițiilor de finanțare, ceea ce a condus la această evoluție favorabilă. Băncile sunt interesate de produsele bune și de investitorii serioși. De cealaltă parte, clienții sunt interesați în mod particular și de proprietățile cu probleme financiare, pentru care caută oferte bune, urmând ca după achiziție să le pună pe picioare”, continuă oficialii JLL România.

Momentan, în România există doar doi mari cumpărători, dar anul acesta ar trebui să crească numărul acestora

Printre cele mai importante evenimente de pe piața imobiliară locală se numără achiziția Sibiu Shopping City de către NEPI, pentru suma de 100 de milioane de euro. De altfel, aceasta a fost și singura cea mai mare tranzacție cu o singură proprietate aflată în afara Bucureștiului, în anii de după criză. În rest, Capitala domină tranzacțiile imobiliare, iar acest lucru nu dă semne să se schimbe, la fel ca și trendul cerscător din domeniu.

„Există o prognoză de creștere economică ce s-a păstrat la 4,2%, iar acest lucru ar trebui să transforme România într-unul dintre cei mai importanți jucători din Europa, în cursul acestui an. În următoarele 12 luni vor apărea pe piață proiecte de calitate, în special birouri, iar acest lucru cumulat cu faptul că România oferă în continuare randamente importante, comparativ cu Polonia sau Cehia, ar trebui să atragă investitorii”, arată oficialii JLL România.

Momentan însă, piața pare să se împartă între doi mari cumpărători: NEPI și GTC. NEPI  a făcut achiziții de 124 de miliaone de euro, în prima jumătate a acestui an, în timp ce GTC a făcut achiziții de 80 de milioane de euro. 

CITEȘTE ȘI:

20 July 2016