Birouri ca la vecini
Banii Nostri - 18.11.2005
 

La fel ca in toata Europa Centrala si de Est, oferta de cladiri destinata companiilor din Romania parcurge un ritm de crestere.

Romania confirma tendinta manifestata pe intreg estul continentului la piata de birouri. Imobilele cu dotari specifice mileniului trei iau locul, incet-incet, fostelor constructii comuniste in care activau intreprinderile pana nu demult.

"Scaderea ratei de neocupare pe toata Europa Centrala si de Est (CEE) la 8,3% demonstreaza stabilitatea pietei de birouri in aceasta regiune. Ne asteptam ca pe intreaga durata a anului 2005 sa se depaseasca recordul din 2004, cand in CEE s-au inchiriat 1,8 milioane mp. Oricum, estimam ca oferta va creste in ultimul trimestru din 2005, astfel incat rata de neocupare sa ajunga pe la 9%", a comentat Cory Hrncirik, Head of CEE Research la CB Richard Ellis.

In Romania, rata de neocupare se situeaza in jur de 5%, dupa cum rezulta din studiile companiei DTZ Echinox. Procentajul nostru este mai mic decat media pe regiune, pentru ca la noi se construieste cu mai multa prudenta decat in alte tari. Asa cum s-a mai scris in revista noastra, developerii vor sa fie siguri ca isi vor recupera investitiile. De obicei, acestia urmaresc sa precontracteze spatii inainte de finalizarea lucrarilor.

Intai contractul, apoi cheia!

Astfel, in ultimul raport efectuat de Eurisko, gasim cladiri cu termene de predare dependente de prezenta chiriasilor. Herastrau Business Center (amplasat in zona Caramfil, cu doua subsoluri, parter si cinci etaje, suprafata neta de 14.800 mp la o suprafata totala de 25.600 mp) va fi predat la cheie "la 18 luni dupa semnarea unui contract de preinchiriere", se precizeaza in raport. Un imobil mai mic, aflat pe langa Piata Charles de Gaulle (subsol, parter, cinci etaje, suprafata neta 1.900 mp, suprafata totala 2.800 mp) va fi disponibil "la 12 luni dupa incheierea unui precontract".

Imobil pentru o singura firma

Piata bucuresteana se diversifica. Apar atat cladiri masive, destinate unui numar sporit de beneficiari (unde o firma ocupa, de exemplu, un etaj intreg), cat si blocuri mai mici, parca special realizate pentru un singur chirias.

Un imobil de birouri va fi dat in folosinta langa Muzeul Grigore Antipa. Kiseleff Center se compune din doua corpuri de cladire, unite printr-o zona de relaxare. Primul corp cuprinde subsol, parter si trei etaje, iar al doilea are cinci etaje. Cladirea dispune de restaurant, sali de conferinta, terasa, parking cu 11 locuri. Dotari: retea de calculatoare si Internet, climatizare, centrala proprie, ascensor.

"Este un imobil potrivit pentru sediu, reprezentanta, consulat sau ambasada", a afirmat Mihaela Raducanu, directorul Departamentului Inchirieri de la Regatta.

Suprafata utila totala fiind de numai 1.205 mp, se pare ca blocul va fi preluat de o singura firma. Inainte de incheierea tranzactiei, promotorii cladirilor de tipul acesta nu pronunta cifre referitoare la chirii, pentru ca acestea se negociaza. Daca o singura companie va veni sa ocupe spatiul, desigur ca se va discuta altfel decat in cazul unui "colos" ca "Europe House" ori "PGV Tower", unde se negociaza la metru patrat. Probabil Kiseleff Center va fi "luat la pachet", astfel ca angajatii firmei-chiriase nu se vor intersecta nici macar la intrare cu angajatii altor companii. E un element ce poate cantari la stabilirea tarifului.

V.G. - Banii Nostri

18 November 2005