Valul de căldură din ultima perioadă a transformat aparatele de aer condiționat într-o necesitate, la birou. În timp ce angajații se preocupă exclusiv de temperatura potrivită în spațiul de lucru, angajatorii supraveghează atent și consumul, întrucât costurile lunare de răcire sunt departe de a fi mici. Însă noile sisteme de răcire a aerului din spațiile de birouri vizează atât un consum redus de energie, cât și sporirea confortului în spațiul de lucru.

37768-aer_conditionat.jpgÎn marile orașe, pe timpul verii, oamenii au devenit aproape dependenți de aerul condiționat. Birourile zilelor noastre sunt dotate cu aparate de aer condiționat, în proporție aproape majoritară. Însă în timp ce angajații au ca singură preocupare o temperatură agreabilă la locul de muncă, angajatorii sunt mai interesați de costurile lunare. În lunile caniculare, răcirea birourilor costă între 120 euro/lună (la un spațiu de 100 mp, într-o vilă) și 12.000 euro (în cazul unui spațiu de 10.000 mp, dintr-o clădire de birouri clasă A). Astfel, cheltuielile cu asigurarea de aer rece în birourile din România se situează între 0,7 euro/mp/lună și 1,2 euro/mp/lună, conform studiilor ESOP Consulting, companie ce a luat în calcul cele 750 centre de birouri și peste 2.000 vile aflate aflate în portofoliul de proprietăți promovate.

Sisteme de aer condiționat folosite la răcirea aerului, în spațiile de birouri:

  • Clădirile clasă A și B+: sisteme centralizate cu patru țevi
  • Clădirile clasă B, C și unele vile noi sau renovate recent: sisteme centralizate cu două țevi
  • Vile și unele clădiri de clasă C: sisteme split (cu unități exterioare pe pereți)

„Practic, în acest moment toate spațiile de birouri au această facilitate, de aer condiționat pe timp de vară, spre deosebire de anii 1990, când aerul condiționat era un lux pentru chiriașii de birouri. Dar simpla prezență a acestei facilitați nu mai este satisfăcătoare: în prezent important este confortul oferit de soluția de climatizare dintr-un spațiu de birouri și desigur costul de funcționare al acesteia”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

Cele mai performante sisteme de pe piață sunt la clădirile noi de birouri de clasă A

Noile tehnologii în materie de răcire a aerului din spațiile de birouri prevăd atât un consum redus de energie, cât și sporirea confortului în spațiul de lucru. Se dorește ca circulația aerului rece sa se facă în mod cât mai natural, astfel încât să nu afecteze sănătatea angajaților. Pentru chiriași, cel mai comod este să își poată regla temperatura după propriile dorințe, iar aerul condiționat să fie disipat cât mai bine.

  • Sky Tower asigură un confort termic sporit, folosind sistemul „chilled beam”, în premieră pe piață de birouri din România. Cu un consum de energie redus, sistemul de climatizare este proiectat la densitatea maximă de partiționare a spațiului și nu la cea minimă. Un alt atu al cladirii este 100% aport de aer proaspăt, indiferent de numărul de partiții.
  • Hermes Business Campus folosește o tehnologie inovatoare în domeniul HVAC și anume disiparea aerului rece prin sistemul ”active ceiling”. Cele mai mari avantaje ale acestui sistem sunt: distribuirea uniformă a aerului în spațiul de birouri, eficiența din punct de vedere al consumului de electricitate (întrucât elimină necesitatea dispozitivelor de împingere a aerului din sistemele tradiționale) și disiparea naturală a aerului rece (a cărui tendință naturală este de a coborî, în timp ce aerul cald are tendința de a se ridica)
  • Green Court Bucharest va avea un sistem de aer condiționat cu ventiloconvectoare și control individual al temperaturii. Managementul clădirilor de birouri se va face printr-o platformă integrată SBO (StruxureWare Building Operation) care va permite accesul online al proprietarilor, firmei de mentenanță și al chiriașilor. De pe o pagină personalizată, se va putea vedea și modifica temperatura de confort din zona birourilor și se va putea schimba turația ventilatorului din ventilo-convector.

„În unele contracte de închiriere, este prevăzută inclusiv temperatura medie pe timp de vară în incinta spațiilor de lucru, dar de cele mai multe ori, ea este lăsată la latitudinea chiriașilor. Temperatura medie la birou este de regulă de 24 grade Celsius, dar există și excepții, date de cultura organizațională a fiecărei companii. Astfel, la companiile germane se practică și o temperatură medie de 19 grade Celsius, în timp ce la companiile cu management din rândul țărilor meditaraneene, temperatura medie la birou poate fi și de 26 grade Celsius”, conchid reprezentanții ESOP Consulting l CORFAC International.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

21 July 2015