Prima Casă 2 nu se vinde! Puţinii cumpărători s-au uitat în general spre locuinţe vechi, asta deşi guvernanţii au schimbat vechiul program tocmai pentru a încuraja achiziţia de locuinţe noi.

sursa foto:http://www.compass.ro"Cererea (n.r. pentru locuinţe noi) e foarte scăzută, din cauza condițiilor ambigue, care deranjează atât băncile, cât și potențialii clienți" se arată într-un comunicat transmis de compania de consultanţă Coldwell Banker. Majoritatea covârșitoare a celor circa 800 de cereri de credite ajunse la fondul de garantare sunt pentru finanțarea achiziției de locuințe vechi. Chiar dacă unele dintre prețurile locuințelor din proiectele rezidențiale noi se încadrează în baremul impus de stat, faptul că acestea nu sunt terminate determină clienții să caute tot locuințe din blocuri vechi, susţin analiştii imobiliari.

Cererea pentru Prima Casă e sub 5% din ceea ce primim noi de la clienți. Nu știu dacă e vorba de neîncredere sau de faptul că de această dată programul nu a mai fost mediatizat suficient, dar e clar că cel puțin momentan, nu a apărut o emulație în ceea ce privește achiziționarea de locuințe prin Prima Casă 2", a declarat Cătălin Apetri, managing partner al agenției Coldwell Banker Bd.Timișoara.

Reprezentantul Be Igloo, Nimrod Zvik, crede că situația s-ar putea înrăutăți pentru că multe proiecte sunt blocate, deci pe piață ar putea apărea o criză de locuințe, la dispoziție rămânând doar cele vechi, ceea ce ar putea conduce la noi creșteri de prețuri.

"Portofoliul nostru cuprinde locuinţe finalizate, iar pentru cele în curs de finalizare se oferă garanţii bancare, aşa că nu se pune problema neîncrederii clienţilor în produs. Cu toate acestea, nu am simţit nicio diferenţă de la apariţia programului Prima Casa 2. Dimpotrivă, deşi vânzările au crescut, avem acelaşi număr de clienţi care cumpără prin acest program şi procentajul lor rămâne sub 10%. Suntem bucuroşi că guvernul caută soluţii pentru ieşirea din acest impas, dar eu personal cred că schimbarea ar trebui să înceapă de la birocraţia care îi tine departe pe români de orice fel de programe, de la cele adresate achiziţiei de locuinţe până la accesarea de fonduri europene.", a declarat Nimrod Zvik.

O altă problemă este şi prețul cerut pentru terenuri.

"Ar fi destul de greu ca oamenii să se asocieze pentru a cumpăra un teren care costă acum să zicem 80-100 euro/mp, pentru ca apoi să depună actele pentru creditul de construcție. Să nu mai vorbim de autorizaţii şi altele", a explicat Nimrod Zvik.

În ceea ce priveşte Prima Casă 2, pot apărea şi probleme de proprietate.

"În primul rând hârțogăria e multă, procesul e greoi şi mai e un aspect. Românilor nu prea le place să locuiască la comun. Mai mult, ar apărea şi probleme legate de împărțirea spaţiilor comune. E delicat, acest program, mă tem că nu are foarte multe şanse de reușită", a mai spus Cătălin Apetri, managing partner al agenției Coldwell Banker Bd.Timișoara.





17 May 2010