Formalismul exagerat al programului poate garanta mai degrabă un eşec decât casa visată. Drumul anevoios al dosarelor „Prima Casă", de la bancă la Fond şi invers, îi ţine pe jar pe românii care riscă astfel să piardă avansul dat proprietarilor pentru că le expiră precontractele.

Foto: Adevarul.roDacă un credit imobiliar standard poate fi contractat în trei-patru săptămâni, „Prima Casă" ajunge mai greu la cei interesaţi. Contractarea unei astfel de finanţări poate dura mai bine de două luni.

Şi asta din cauza birocraţiei pe care o implică garanţia acordată de stat, prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Poate acest lucru nu ar fi chiar atât de rău dacă solicitanţii nu ar risca să piardă, pe lângă timp, şi bani.

Mai exact, din cauză că procedurile de acordare a împrumutului depăşesc în unele situaţii termenul-limită înscris în antecontractul de vânzare-cumpărare (document cerut de bancă şi Fond), solicitantul ajunge să piardă avansul pe care l-a dat proprietarului.

„Cei de la bancă îmi spun că au trimis dosarul spre Fond de mai bine de o săptămână şi nu au primit deocamdată niciun răspuns. Am semnat un precontract care expiră la începutul lunii septembrie şi risc, astfel, să pierd banii pe care i-am dat proprietarului", spune Alexandru S., un tânăr care a început demersurile pentru „Prima Casă" încă din primele zile ale acestei luni. Iar pândiţi de această „bombă cu ceas" mai sunt mulţi alţi solicitanţi.

Clientul riscă să piardă câteva mii de euro

Termenul până la care solicitantul „Primei Case" trebuie să cumpere locuinţa, înscris în antecontractul de vânzare-cumpărare întocmit la notar, nu este impus prin lege, ci se stabileşte între părţi. „Sunt unele persoane care îşi fixează un termen de 30 de zile, termen care este însă foarte scurt", spune Miruna Popescu, purtătorul de cuvânt al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici (UNNPR).



Sursa

31 August 2009