În prima jumătate a acestui an segmentul rezidential a resimţit puternic efectele crizei economice, evoluţiile manifestate la sfârşitul lui 2008 devenind tot mai acute. Diminuarea activităţii fondurilor de investiţii speculative, reţinerea băncilor în a mai da credite populaţiei s-au simţit în ritmul vânzarilor înregistrate pe piaţa imobiliară.

Sursa:http://www.zone-h.orgDe asemenea, s-a observat şi o scădere semnificativă a numărului de proiecte lansate în această perioadă.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în primul semestru din 2009 numărul locuinţelor terminate în regiunea Bucuresti-Ilfov a fost de 3.201 unitati.

În Bucureşti numărul locuinţelor terminate a crescut de la 834 în semestrul I 2008 la 1.041 locuinţe în semestrul I 2009, în timp ce în judeţul Ilfov numărul de locuinţe a scăzut cu aproximativ 13% ajungând la nivelul de 2.160 locuinţe.

Ritmul foarte scăzut al vânzărilor înregistrat în semestrul întâi din 2009 contrastează puternic cu optimismul pieţei din ultimii doi ani, demonstrând o reducere puternică a cererii efective.

"Tendinţa generală a preţurilor de vânzare pe sectorul rezidenţial în prima jumătate a anului a fost de scădere evidentă, reflectată şi în nivelul preţului de listă, nu doar disimulată sub forma unor stimulente oferite de proprietari pe o anumită perioadă" potrivit unei analize BNP Paribas Real Estate.

În general preţurile de vânzare pentru apartamentele destinate segmentului mediu şi mediu ridicat au variat între 1.100 -1.500 Euro/ mp, cu un nivel mai scăzut în cazul apartamentelor situate în zonele periferice. Un nivel mai ridicat al preţurilor, de 1.500-1.700 Euro/mp s-a cerut pentru proiectele situate în zonele secundare, acestea beneficiind de mai multe avantaje competitive faţă de proiectele care au un preţ mai scăzut de 1.500 EUR/mp, se mai arată în analiza BNP Paribas Real Estate.

Efectele crizelor economice şi imobiliare se reflectă şi în numărul de autorizaţii de construcţie eliberate pentru clădirile rezidenţiale în primul semestru din 2009, când numărul acestora a atins nivelul de 2.645. Comparativ cu numărul de autorizaţii emise în aceeaşi perioadă din 2008, acesta a scăzut cu aproximativ 40%, iar suprafaţa utilă rezidenţiala aprobată a scăzut cu 60%.

În lunile ce vor urma nu se aşteaptă modificări semnificative ale condiţiilor de piaţă.

Cererea nu va înregistra o nouă creştere în condiţiile în care există discrepanţe între puterea de cumparare a populaţiei şi nivelul preţurilor solicitate.

 

5 November 2009