0-569-15_1.jpgIntegrarea in Uniunea Europeana a scumpit piata imobiliara pe toate segmentele sale, iar cele mai mari cresteri s-au inregistrat in cazul terenurilor. Totusi, piata romaneasca s-a dovedit atipica. Multi dintre analistii imobiliari se asteptau ca dupa integrare preturile sa scada, cum s-a intimplat in cazul Ungariei, unde dupa aderare preturile locuintelor au inregistrat un recul. Acest lucru nu s-a intimplat. „Daca, dupa o jumatate de an de la momentul integrarii, in Bulgaria pretul proprietatilor a inregistrat o crestere de 15%, nici in Romania nu se vorbeste despre vreo stagnare sau reducere, ci de o crestere a acestuia cu 10, pina la 20%“, afirma Monica Marin, partener manager la compania imobiliara EuroMetropola.

Aceasta crestere a preturilor nu a fost determinata insa de avalansa de investitii straine, asa cum spuneau cei care afirmau ca preturile vor creste ca urmare a unei cereri mai mari generate de interesul cetatenilor UE pentru o piata noua. „Pe linga cerere si oferta, pe orice piata pretul mai depinde si de asteptari. Acestea s-au manifestat imediat dupa aderare, pentru ca multi proprietari s-au asteptat la un boom, care insa nu a mai avut loc. Investitorii nu au asteptat aderarea ca sa vina in Romania. Totusi, a aparut o crestere a preturilor la oferte. Pe fondul recentelor masuri ale BNR de relaxare a conditiilor de creditare se poate alimenta cererea si astfel se pot influenta preturile“, spune Ioan Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvint al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

Terenurile devin vedetele pietei imobiliare. „De la inceputul anului, cred ca pe acest segment s-au inregistrat cresteri de 15-20%. Este greu de facut insa o medie a preturilor, pentru ca depind de caracteristicile terenului“, mai spune Zilisteanu. In localitati precum Mogosoaia si Buftea, preturile practicate sint de 80-120 de euro/mp. In sud sint cele mai mici preturi, agentii imobiliari vorbind de 40-50 de euro/mp. In nord, preturile sint mai mari: 100-150 de euro/mp in Otopeni, 100-120 de euro/mp in Corbeanca si 150-300 de euro in Pipera.

Preturile apartamentelor au crescut, conform agentilor imobilari, cu 10-15% de la inceputul anului. „Cred ca nu exista o justificare a cresterii preturilor pe anumite segmente, cum ar fi apartamentele in blocurile vechi, unde preturile sint mari“, spune Liviu Ureche, expert imobiliar. In cazul locuintelor din blocurile noi se asteapta ca in urmatorii ani preturile sa creasca in medie cu 20% anual, in functie de caracteristicile proiectului. In prezent, o garsoniera confort I dintr-un cartier bucurestean se vinde cu 50.000 de euro, iar un apartament cu doua camere, tot confort I, sare de 68.000 de euro. Cea mai spectaculoasa crestere este anticipata insa in cazul terenurilor agricole. „Se poate ajunge la o crestere de 35-40%, insa doar daca sint grupate“, spune Ioan Radu Zilisteanu.

Sursa

21 June 2007