Criza a prins pe picior greşit o mulţime de constructori sau dezvoltatori. Cei care nu şi-au mai putut plăti datoriile către bancă au rămas fără proiecte. Astfel, mai multe proprietăţi din toate colţurile ţării, finalizate sau abia începute, sunt acum scoase la vânzare pe siteurile de specialitate. Unele au preţuri modice, altele anunţă că se vând pur şi simplu clientului care va oferi cel mai mult, pe când altele ating în continuare ordinul milioanelor de euro.

30794-1.jpgBanca Românească anunţă una dintre cele mai interesante oferte, din categoria ansamblurilor imobiliare executate silit. Este vorba despre complexul Adelaide Residence, situat în comuna Tunari, în partea de nord a Bucureştiului. Ansamblul este format din nouă construcţii aflate în diverse stadii de execuţie, mai precis este vorba despre 173 apartamente cu două, trei şi patru camere. Terenul are o suprafaţă de 15.900 mp, iar clădirile ocupă 4.700 mp. Ansamblul este deja conectat la toate utilităţile, de la apă curentă la internet, şi se vinde... celui care oferă cel mai bun preţ.

Un alt proiect imobiliar scos la vânzare după executare silită se află în judeţul Braşov, iar vânzătorul este BCR. De data aceasta, este stabilit un preţ de pornire: 175.000 euro. Proiectul este nefinalizat şi întins pe 8.600 mp, dezmembrat pe 15 parcele. O parcelă are destinaţie de drum de acces, iar celelalte 14 au suprafeţe cuprinse între 500 şi 750 mp, destinate construirii de locuinţe. În acest moment, o casă este finalizată, iar alta se află în stadiul final.

Pe siteul executări.com se regăseşte o ofertă de vânzare pentru un bloc cu patru apartamente şi un teren de 570 mp. Acesta este situat în comuna Stolnici, din judeţul Argeş, având un preţ de pornire de 32.700 euro. Apartamentele au toate câte trei camere, iar în spatele blocului există o construcţie separată, cu boxe de 10 mp pentru fiecare apartament.

Preţurile cresc în special în oraşele mari, până la ordinul a câteva milioane euro

30795-2.jpgAtunci când vine vorba despre proiecte construite în Bucureşti, preţurile devin mai degrabă accesibile investitorilor mari. De exemplu, tot în oferta BCR apare un bloc de locuinţe amplasat in zona 13 Septembrie - Uranus, cu un total de 19 apartamente, 1 spatiu comercial/birou la parter, 19 locuri de parcare la subsol, demisol şi 6 boxe, este scos la licitaţie cu preţul de 4 milioane euro. Construcţia este finalizată în proporţie de 85%, deci noul proprietar va fi nevoit să investească în continuare în proiect.

Chiar şi la periferia Bucureştiului, în localitatea Voluntari, un bloc de 142 apartamente din cadrul ansamblului Terra Residece, se vinde cu 3,5 milioane euro. Blocul are un regim de înălţime de Demisol+P+8E, iar lucrările nu sunt finalizate.

30796-3.jpgUn alt preţ impresionant este pentru un proiect din Cluj Napoca: 2,5 milioane euro, în condiţiile în care construcţia este finalizată doar în proporţie de 30%. Ansamblul se numeşte Sunrise Residence şi cuprinde 180 apartamente şi 180 locuri parcare, dintre care 82 locuri sunt subterane. Momentan, proprietatea este branşată doar la apă rece şi canalizare.

Pentru cei care nu vor să investească în ansambluri imobiliare întregi, există cazuri în care atât băncile cât şi firmele de executare vând câte un apartament. Această opţiune trebuie analizată cu atenţie de către viitorii proprietari, care trebuie să ia în calcul cheltuielile, cât şi complicaţiile care apar atunci când aleg să locuiască într-un bloc puţin sau deloc locuit.

CITEȘTE ȘI: Blocurile comuniste ies din garanţie. Care sunt riscurile?

 

26 June 2013