Belfast a reuşit să scape de eticheta de oraş al veşnicelor conflicte stradale, transformându-se într-o destinaţie turistică atractivă, pentru orice anotimp. Interesul autorităţilor se reflectă atât în imaginea oraşului, cât şi în numeroasele facilităţi destinate vizitatorilor, iar boom-ul imobiliar precedent crizei a adus numeroase proiecte imobiliare.

29408-belfast.jpgBelfast este capitala şi cel mai mare oraş din Irlanda de Nord, un centru de afaceri, industrial, cultural şi universitar al acestei regiuni. Belfast a primit statutul de oraş în 1888, iar la începutul secolului XX, a fost cel mai mare oraş din Irlanda, datorită industrializării şi numărului mare de imigranţi. Oraşul a avut mult de suferit în perioada de conflicte interetnice, însă în prezent apele s-au liniştit, nemaiputând fi observate urmele politice şi religioase din ultimele două secole. Cu multe clădiri din secolul XIX menţinute impecabil, cu numeroase proiecte arhitecturale premiate din secolul al XX, dar şi cu facilităţi turistice excelente, Belfast este astăzi un oraş atractiv în ochii vizitatorilor din întreaga lume.

  • Belfast vine de la numele irlandez Beal Feirste, tradus prin „gura bancului de nisip”
  • Al doilea mare oraş irlandez se întinde pe o suprafaţă 115 kmp, având o populaţie peste 640.000 locuitori în zona metropolitană
  • Faimoasa navă Titanic a fost construită în Belfast, în 1911, conform celor mai moderne tehnologii ale vremii

Irlanda este una dintre ţările europene care a fost cel mai puternic afectată de criza financiară mondială, iar piaţa sa imobiliară a trecut prin schimbări dramatice în ultimii cinci ani. Preţul locuinţelor a scăzut, în anumite zone, chiar şi cu 70%, din 2007 şi până în prezent. Deşi alte state europene au început să-şi revină pe parcursul lui 2012, în Irlanda, preţul proprietăţilor a continuat să sufere corecţii, micşorându-se cu peste 20% faţă de anul precedent.

Preţul mediu de închiriere al unui apartament a scăzut semnificativ sub media europeană

Belfast este un oraş animat, cu numeroase proiecte culturale pe parcursul întregului an şi căutat de turişti în orice anotimp, astfel că specialiştii recomandă închirierea unei locuinţe din timp. Oferta de locuinţe oferite spre închiriere este bogată şi pentru toate gusturile – de la apartamente luxoase, complet mobilate, cu suprafeţe generoase, amplasate în cele mai bune zone ale oraşului şi până la locuinţe micuţe, care vin cu un minimum de mobilier, dar şi cu o chirie extrem de accesibilă.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 550 euro/lună; semicentral: 400 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 780 euro/lună; semicentral: 550 euro/lună

Piaţa imobiliară a avut de suferit în ultimii cinci ani, însă specialiştii consideră că lucrurile se vor îmbunătăţi 2013

Belfast a trecut prin schimbări remarcabile în ultima decadă – multe din zonele oraşului au fost renovate, reconstruite sau modernizate. Boom-ul imobiliar s-a tradus în numeroase noi hoteluri, restaurante sau complexuri comerciale, însă numărul proiectelor imobiliare a scăzut brusc odată cu apariţia dificultăţilor economice. Cu toate acestea, specialiştii imobiliari sunt optimişti în legătură cu anul ce tocmai a început – există semne conform cărora piaţa imobiliară va începe încet să îşi revină, astfel că preţul se pare că ar fi ajuns minimul posibil.

Preţul mediu al locuinţelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 1.750 euro/mp
  • Apartament semicentral – 1.150 euro/mp

Cartierul Titanic şi Piaţa Victoria sunt printre cele mai interesante zone ale oraşului, fiind complet schimbate în ultimii ani datorită interesului autorităţilor de a moderniza oraşul. Sudul Belfastului este preferat de studenţime, datorită proximităţii de Queen University, astfel că proprietăţile de aici sunt accesibile din punct de vedere financiar.

CITEȘTE ȘI: Istanbul, oraşul ce se întinde pe două continente, nu cunoaşte termenul de recesiune


2 February 2013