Bechtel şantajează statul cu concedierea a 2.300 de oameniAmericanii spun că nu şi-au primit banii cuveniţi şi de aceea sunt nevoiţi să dea oamenii afară. Compania acuză un abuz şi ameninţă Bechtel cu rezilierea contractului.

Activităţile de construcţie a autostrăzii Transilvania vor fi reduse substanţial, iar această măsură ar putea afecta până la 2.300 de angajaţi, ca urmare a faptului că Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) datorează constructorului 27 de milioane de euro, a anunţat, miercuri, Mike Mix, director de proiect pentru autostrada Transilvania. Potrivit directorului Bechtel, până în prezent a fost suspendată activitatea câtorva sute de salariaţi.

„Regretăm că trebuie să luăm această măsură, dar nu putem continua lucrările fără a fi plătiţi şi fără a avea acces liber şi fără obstacole la suprafeţe de teren cu o întindere considerabilă, situate una în continuarea celeilalte", a declarat Michael Mix.

Potrivit sursei citate, la această dată, CNADNR datorează constructorului autostrăzii, compania Bechtel, o sumă de peste 27 de milioane de euro şi TVA în valoare de peste 14,7 milioane de lei pentru lucrări certificate încă din luna iulie.

Nu este prima dată când Bechtel atinge coarda sensibilă a concedierilor de personal pentru a primi sumele pe care susţine pe drept sau pe nedrept că i le datorează statul român. Motivul clasic este că, neavând bani, nu poate face lucrări şi ca urmare este constrânsă să facă concedieri. În unele cazuri, Compania de Autostrăzi nici nu a recunoscut datoriile menţionate de Bechtel, iar acesta este şi cazul de faţă. „Într-adevăr datorăm suma de 27 de milioane de euro firmei Bechtel, însă 16 milioane sunt datorii pentru lucrări efectuate în noiembrie, pentru care suntem încă în termenul de plată de 25 de zile de la emiterea facturilor", spune directorul general al CNADNR, Dorin Debucean. CNADNR a făcut demersurile legale pentru primirea banilor şi efectuarea plăţilor, mai spune acesta.

Sursa

11 December 2008