Finanţatorul Stelei este acuzat că ar fi vândut ilegal mai multe loturi de pământ aflate sub ipotecă pentru o datorie de 3,6 milioane $. Gigi Becali ar putea pierde ferma Roşia din Mogoşoaia, cu terenul aferent de 200.000 de metri pătraţi, în urma unei cereri făcute în instanţă de AVAS.

14455-1.jpgPreşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Aurelian Popa, îl acuză pe Gigi Becali că a fraudat legea atunci când a întabulat Ferma Tehnică nr. 5 Roşia, deoarece o parte din terenuri erau sub ipotecă, fiind gajat pentru un credit la Bancorex.

AVAS cere judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti să declare nul contractul de vânzare-cumpărare de la 15 septembrie 2003, încheiat între Gigi Becali şi Societatea Comercială Agro-Industrială (SCAI) Mogoşoaia, reprezentată de Teia Sponte, unul dintre oamenii de încredere ai latifundiarului.

Ipotecă pe 16 grajduri de porci

Autoritatea mai cere anularea tuturor contractelor prin care Becali a vândut părţi din fermă. Instituţia a făcut acest demers după ce a analizat toate contractele păguboase de împrumut ale defunctei Bănci de Comerţ Exterior a României (Bancorex).

AVAS a preluat, la datoria publică internă, prin cesiune de creanţă încheiat cu BCR, ca succesor al Bancorex, contractul din 13 decembrie 1994. Acesta reprezenta o datorie către Bancorex a societăţii SC ADDA Industrial SRL, în valoare de 7,3 milioane de lei, consolidată la data preluării, conform legii, la valoarea de 3,6 milioane de dolari.

Datoria a fost garantată cu un contract de ipotecă încheiat între Bancorex şi SCAI Mogoşoaia, asupra unui teren de 40.411 metri pătraţi şi construcţiile reprezentând 16 grajduri de porci, cinci tabere de vară, o magazie, un punct sanitar, un grup social administrativ, o moară, furaje şi un filtru de porcine aparţinând Fermei Roşia.

AVAS cere executarea silită

„Noi, debitorii SCAI Mogoşoaia, suntem de acord să garantăm restituirea creditului şi a dobânzii aferente terenului în suprafaţă de 40.411 metri pătraţi şi construcţiile", se arată în contractul de ipotecă din 18 decembrie 1996, încheiat între Bancorex şi SCAI Mogoşoaia.

Atunci când ADDA Industrial SRL nu şi-a onorat obligaţiile de plată a sumei datorate, deşi a beneficiat de o eşalonare a creditului, la 11 august 2003, AVAS a procedat la executarea silită împotriva garantului SCAI Mogoşoaia.

Solicitând date şi informaţii privind situaţia terenului aflat sub ipotecă, oficialii Autorităţii au observat că acesta a fost vândut lui Gigi Becali, la pachet cu toată ferma. „Din contractul de vânzare-cumpărare încheiat între pârâţi rezultă că Gigi Becali a renunţat la verificarea sarcinilor imobilului pe care l-a cumpărat, înţelegând să dobândească imobilul pe riscul său", susţine AVAS.

A dispărut ipoteca

AVAS a verificat extrasul cărţii funciare a terenului, comunicat de Primăria Voluntari, şi a constatat că intabularea întregii ferme Roşia, care are aproape 200.000 de metri pătraţi, s-a extins şi asupra terenului supus ipotecii, aproximativ 40.000 de metri pătraţi, şi deci fără înscrierea acesteia în cartea funciară.

Astfel, executarea silită declanşată de AVAS nu a mai putut continua, deoarece, ca urmare a actelor încheiate între Gigi Becali şi SCAI Mogoşoaia, terenul ipotecat nu a putut fi identificat cu număr cadastral. Cea mai mare parte din el, aproximativ 70 de loturi, au fost vândute. Judecătoria Buftea a respins două cereri făcute de AVAS, de înscriere a ipotecii în cartea funciară a imobolului, întrucât nu s-a identificat numărul cadastral al terenului.

REACŢIE

Contactat de reporterii „Adevărul" pentru a comenta pe marginea procesului deschis de AVAS, Gigi Becali a devenit extrem de nervos. „Atunci când am cumpărat acest teren, era proprietatea statului, dacă e vreo problemă, nu e treaba mea. Ştiam că fiul unui om politic s-a asociat, în anii '90, să facă o fermă de porci la Roşia şi s-a garantat un credit cu o parte din fermă, dar nu e treaba mea", a precizat Becali.

Gigi are probleme şi la gazonul din Ghencea

Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, are probleme şi cu gazonul de la clubul din Ghencea. Mai exact, latifundiarul nu a plătit lucrările de întreţinere ale gazonului, efectuate anul trecut pe Stadionul Ghencea.

Societatea Gama Verde din Focşani cere magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 1 să emită o somaţie de plată pe numele clubului, în valoare de aproximativ 12.000 de euro, mai exact 51.000 de lei. Potrivit administratorului firmei, Adrian Oprişan, el a convenit verbal, la începutul lunii septembrie 2009, cu preşedintele de atunci al clubului Valeriu Argăseală, să reabiliteze urgent gazonul.

„Nu e treaba voastră de ce nu plătesc"

„Caracterul ultraurgent al executării unora dintre lucrări era dat de starea deplorabilă a suprafeţei de joc a stadionului Steaua, pe care la acel moment gazonul era cvasiinexistent, cât şi faptul că începuse deja, de circa o lună, campionatul de fotbal intern în care FC Steaua participa în Liga I", se arată în cererea de chemare în judecată.

Lucrările erau urgente, mai ales că Steaua a închiriat stadionul Ghencea Federaţiei Române de Fotbal pentru meciul România - Austria, programat la 9 septembrie 2009, iar oficialii FRF erau nemulţumiţi de gazon.

După reabilitarea gazonului, firma a trimis facturile în Ghencea, însă clubul nu a mai plătit lucrările. Contactat ieri de ziarul „Adevărul", patronul Stelei, Gigi Becali, a refuzat să comenteze acest incident în mass-media. Becali a răspuns în stilu-i caracteristic: „Nu e treaba voastră de ce nu plătesc". Judecătorii vor începe dezbaterile în acest proces la 14 aprilie 2011.


Sursa

21 October 2010