0-1467-0354df439045e675f2e8c9a789d7b3b8.jpgFinantatorul echipei de fotbal Steaua Bucuresti, Gigi Becali, unul dintre cei mai bogati romani, sustine ca detine pana la 10.000 de hectare in Dobrogea, teren pe care intentioneaza sa dezvolte proiecte eoliene ce ar putea atinge un miliard de euro. Becali spune ca are in plan sa acceseze, impreuna cu asociatii sai spanioli, fonduri europene pentru finantarea “celei mai mari ferme eoliene din Romania”.

 “In ultimii sase-sapte ani, am cumparat, in zona Dobrogea, pana la 10.000 de hectaRe, prin diversi interpusi si companii. Nu vreau sa le vand nimic altora, eu mai cumpar si vreau sa imi fac cea mai mare ferma eoliana”, a declarat pentru Business Standard Gigi Becali. “Pot sa ajung cu investitiile mele la mai multe sute de milioane de euro, pentru a produce energie din vant. Am mai multe firme prin care actionez si intentionez, impreuna cu asociatii mei, sa accesam fonduri europene de la UE pentru aceste proiecte”, a punctat omul de afaceri. In acelasi timp insa, investitorii se plang ca nu au acces la Dobrogea, din cauza lui Becali. Mai multi reprezentanti legali ai investitorilor interesati de afaceri eoliene in Dobrogea, printre care fonduri internationale de investitii, dar si companii energetice gigant, au declarat pentru Business Standard ca, desi sunt dispusi sa aloce sume importante pentru a produce electricitate pe plan local, nu reusesc sa aiba acces la terenuri “din cauza oamenilor lui Becali”.

“Ne lovim, mai peste tot, de acelasi proprietar, indiferent cine este in fata, Gigi Becali controleaza mare parte din Dobrogea si nu este dispus sa vanda”, au spus sursele citate. In replica, omul de afaceri a aratat ca nu va renunta la drepturile sale de proprietate, pentru ca nu este de acord ca strainii sa devina producatori locali de energie.

“Nu vreau sa vina strainii aici, vreau sa produc eu energie. De ce sa vina ei, strainii, si sa invadeze Dobrogea, cand pot eu sa investesc acolo?! Nu le vand nimic, eu voi continua sa cumpar”, a declarat Gigi Becali. Acesta a adaugat ca valoarea totala a proiectelor eoliene ar putea ajunge la un miliard de euro, din fonduri proprii ale companiilor romanesti si straine ce vor fi implicate precum si din finantari europene.

“Ramon Calderon, presedintele de la Real Madrid, mi-a dat ideea asta cu energia eoliana. El mi-a spus, mai demult, sa ma uit spre domeniile care si in Spania au avut cea mai mare dezvoltare si m-a sfatuit sa investesc in imobiliare si eoliene”, a explicat finantatorul Clubului de Fotbal Steaua Bucuresti.

Potentialul eolian al Romaniei a atras, pana acum, giganti energetici precum ENEL - Italia, CEZ - Cehia, E.ON - Germania, Gaz de France - Franta sau Iberdrola - Spania, iar proiectele anuntate de acestia, dar si de alte companii din energie, presupun instalarea a circa 5.000 de MW noi, capacitatea echivalenta a sapte reactoare nucleare.

Aceste noi capacitati ar putea antrena o investitie totala de aproximativ 6,5 miliarde euro, in conditiile in care pretul mediu pentru un megawatt instalat pe eolian este de 1,3 milioane de euro. In acelasi timp insa, pana la ora actuala, pe piata locala se produc doar 7 MW electricitate din puterea vantului. De altfel, patronul Stelei a mai afirmat ca, in finantarea proiectelor de generare energie, ar urma sa se implice si viitoarea sa banca, Becali Bank. Latifundiarul este foarte nemultumit de faptul ca BNR nu ii da autorizarea pentru functionarea institutiei de credit.

“Am o problema cu Isarescu. Nu inteleg de ce nu vrea sa-mi dea licenta. Am dat 250.000 de euro la Deloitte, asa cum mi-a cerut BNR pentru analiza documentatiei, nu stiu pentru ce... si tot nu mi-o da”, a spus omul de afaceri. Acesta a continuat, sustinand ca nu i se pare normal ca, pentru o “banca serioasa”, cu un capital social initial de 30 milioane de euro, sa existe intarzieri atat de mari in aprobarea documentatiei de infiintare.

Potrivit datelor Registrului Comertului, pe numele Becali figureaza o companie numita Becali Green Energy, la care actionari sunt varul latifundiarului, Ioan Becali, cu 10% dintre actiuni, si o companie spaniola, INVALL Green Energy, cu 90%, specializata in ingineria si consultanta unor proiecte eoliene, dar nu numai. Cel mai mare proiect pe eolian, anuntat pana in prezent in Romania, apartine companiei spaniole Iberdrola Renovables, cel mai mare producator de energie de profil din lume, care vrea sa dezvolte ferme cu o capacitate de pana la 1.600 MW.

De altfel, si fondul de investitii in energii regenerabile Continental Wind Partners are in plan parcuri eoliene in Dobrogea si Moldova de circa 1.000 MW, pentru care este dispus sa aloce aproximativ 1,5 miliarde euro.

Recent, intr-un interviu acordat Business Standard, directorul general al companiei de stat de transport energie Transelectrica, Stelian Gal, a declarat ca firma pe care o reprezinta, impreuna cu operatorii de distributie a electricitatii, a acordat avize pentru instalarea de centrale eoliene ce depasesc 2.000 MW, ajungandu-se la capacitatea maxima de preluare a sistemului. Potrivit acestuia, in conditiile date, investitorii care vor cere de-acum incolo avize pentru centrale eoliene vor trebui sa accepte, din start, riscul de a nu li se prelua productia partial sau chiar integral.

Afacerile lui Becali

  • Avicola Iasi SA
  • ROMES SA
  • Uzina Mecanica Dragasani SA
  • Melody Bar SRL
  • Fotbal Club Steaua Bucuresti SA
  • European Imobiliar Developers SRL
Sursa

8 August 2008