Obligativitatea taxei de evaluare imobiliară, ce ajunge la 150 euro, indiferent dacă dosarul este aprobat sau respins şi birocraţia ce determină creşterea timpului de aşteptare a răspunsului sunt principalele defecte ale programului « Prima casă », consideră Be Igloo.

Foto:http://www.adevarul.ro/La 3 luni de la demararea programului iniţiat de guvern, reprezentanţii Be Igloo îl califică drept binevenit, dar insuficient şi spun că « Prima casă » a favorizat apartamentele vechi, al căror preţ se încadrează în cerinţe.

«După cum arată programul Prima Casă în acest moment şi după numărul şi felul tranzacţiilor deja efectuate, acesta încurajează doar cumpărarea de apartamente vechi.

Sperăm că această iniţiativă este doar începutul, pentru că oamenii care vând apartamente vechi se vor muta, la un moment dat, într-unul nou, aşadar pe termen lung este util pieţei apartamentelor noi" »a precizat Nimrod Zvik, director de marketing al organizaţiei de vânzări pentru Romania Invest, Be Igloo.

Astfel, de acum încolo strategia Be Igloo va merge pe două planuri :  vor susţine  finanţarea utilizatorilor finali dincolo de suma garantată de guvern şi vor aştepta ca persoanele care şi-au vândut apartamentele vechi să-şi cumpere, la un moment dat, unele noi .

Ba mai mult : oficialii Be Igloo trag un semnal de alarmă. Ei spun că stocul de case vechi trebuie reînnoit urgent, căci avem un număr impresionant de tineri care locuiesc cu părinţii. Pe de altă parte, sectorul construcţiilor înseamnă în jur de 10% din PIB .

« Guverul României trebuie sa aiba informaţii neeronate  despre preţul real al unui apartament în Bucureşti, adică în jur de 100.000 €. Nu încurajăm oamenii să-şi cumpere apartamente în condiţii îndoilenice, nu încurajăm tinerii să locuiască în apartamente vechi şi cu atât mai mult nu încurajăm scăderea aportului sectorului construcţii la PIB al României», a încheiat Zvik.

14 September 2009