Dupa 3 luni de la demararea progarmului Prima Casa, concluzia este ca majoritatea contractelor semnate au fost pentru apartamente vechi, al caror pret se incadreaza in cerinte.

Be Igloo : Daca ar vrea, guvernul ar putea gasi solutii ceva mai destepteBe Igloo considera binevenita dar insuficienta  initiativa guvernului, iar strategia lor va merge, de acum, pe doua planuri : vor sustine, prin toate mijloacele interne posibile, finantarea utilizatorilor finali dincolo de suma garantata de guvern si vor astepta ca, in mod logic, cei care si-au vandut apartamentele vechi sa-si cumpere, la un moment dat, unele noi .

 Oficialii Be Igloo trag, insa, un semnal de alarma : stocul de case vechi trebuie reinnoit urgent, avem un numar impresionat de tineri care locuiesc cu parintii si, mai mult decat atat, sectorul constructiilor insemna in jur de 10% din PIB.

Pentru cine a fost creat ?

Subiectul « Prima Casa » dezvolta pareri pe ambele parti: ca este in avantajul populatiei entuziasmate de preturi in sfarsit accesibile pentru  primului imobil cumparat sau cum ca ar pastra bancile pe linia de plutire, saracite dupa restrictionarea creditarii si scaderea consumului. Indiferent de speculatii, alegerea este a cumparatorului.

«Dupa cum arata programul Prima Casa in acest moment si dupa numarul si felul tranzactiilor deja efectuate, acesta incurajeaza doar cumpararea de apartamente vechi. Speram ca aceasta initiativa este doar inceputul, pentru ca oamenii care vand apartamente vechi se vor muta, la un moment dat, intr-unul nou, asadar pe termen lung este util pietei apartamentelor noi” declara Nimrod Zvik, director de marketing al organizatiei de vanzari pentru Romania Invest, Be Igloo.

Avantaje si dezavantaje

Avantajele programului sustinut de guvern sunt evidente : posibilitatea obtinerilor creditelor la dobanzi mai mici, scoaterea comisionului de rambursare anticipata, avansul a scazut pana la 5% din suma garantata, taxele notariale au scazut special pentru acest program cu 30% adaugandu-se o cota de TVA vizibil micsorata : 5%.

Ca puncte slabe : obligativitatea taxei de evaluare imobiliara, ce ajunge la 150 euro, indiferent ca dosarul este aprobat sau respins precum si birocratia ce determina cresterea timpului de asteptare a raspunsului.

Alegerea unui apartament se face, cand este rezolvata problema banilor, in functie de : traficul zonei, locurile de parcare, calitatea vecinilor si a materialelor de constructie. Cum plafonul limita pentru prima casa ajunge la 57 000 euro, putini vor fi cei care isi vor permite un apartament nou.

Solutii alternative pentru dezvoltatori : vom vinde conform unui plan de criza si vom astepta

« Be Igloo functioneaza, inca de la inceput, dupa un plan de criza, care ofera solutii inedite de creditare si preturi promotionale, in masura posibilitatilor, mergand pe ideea ca daca ajuta oamenii si se adapteaza nevoilor vor vinde ; si am vandut asa cum ne-am propus pana acum. In acelasi timp, apreciem orice masura de deblocare a pietei imobiliare, chiar daca se adapteaza aparatmentelor vechi, pentru ca, daca piata apartamentelor vechi functioneaza, si apartamentele noi vor incepe sa se vanda la un moment dat. » explica Nimrod Zvik.

« Guverul Romaniei trebuie sa aiba informatii neeronate  despre pretul real al unui apartament in Bucuresti, adica in jur de 100.000 €. Nu incurajam oamenii sa-si cumpere apartamente in conditii indoilenice, nu incurajam tinerii sa locuiasca in apartamente vechi si cu atat mai mult nu incurajam scaderea aportului sectorului constructii la PIB al Romaniei. »

14 September 2009