Şi banca a cerut insolvenţa BRC Business Group, în contul împrumutului de 20 mil. euro pe care i l-a acordat pentru construcţia proiectului. Până la 26 mai, administratorul judiciar va trebui să întocmească tabelul definitiv al creanţelor, în care să includă şi datoria de 7,2 mil. euro, plus penalităţi şi dobânzi pe care o are BRC către BCR.

23323-148206maxim.jpgLa mai puţin de o săptămână de când Tribunalul Bucureşti a acceptat cererea de intrare în insolvenţă formulată de BRC Business Group, şi BCR a avut o solicitare similară, revendicând restanţele de 31.268.791 lei (echivalentul a 7,2 mil. euro), plus penalităţi şi dobânzi, din împrumutul de 20 mil. euro pe care i l-a acordat dezvoltatorului înainte de începerea construcţiei proiectului Citadella Titan.

Primul termen în procesul de insolvenţă iniţiat de BCR a fost stabilit pentru 24 aprilie a.c., dată la care instanţa va conexa dosarul BCR vs. BRC la cel de deschidere a procedurii de insolvenţă.

Tribunalul Bucureşti a aprobat, la 26 ianuarie, cererea de intrare în insolvenţă a firmei BRC Business Group, numind administrator judiciar provizoriu pe ACTIV LICHIDATOR IPURL. Ulterior, la cererea debitoarei BRC BUSINESS GROUP SRL, l-a înlocuit pe acesta cu ,,CII Sava Jenică Cristinel, menţinând termenele limită dispuse anterior".

Astfel, termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii BRC este 26 martie 2012, până la 26 aprilie acestea urmând să fie verificate, întocmite, termenul pentru definitivarea creanţelor fiind stabilit pentru data de 26 mai 2012. Prima şedinţă a adunării creditorilor va avea loc la 21 mai 2012.

"Pune în vedere administratorului judiciar să întocmească şi să depună la dosar, în termen de 30 de zile de la desemnare, raportul prevăzut la art. 54 al. 1 şi 2 din lege şi, în termen de 60 de zile de la desemnare, raportul prevăzut la art. 59 din lege", se arată în încheierea şedinţei din data de 26 ianuarie, cu precizarea că următorul termen a fost stabilit pentru data de 10 mai 2012.

A vândut doar o jumătate din apartamente

BRC Business Group, cu acţionari din Marea Britanie, Israel şi Olanda, a fost înfiinţată în anul 2006 pentru a dezvolta ansambluri rezidenţiale în Bucureşti.

La sfârşitul anului 2010, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice, firma avea datorii totale de peste 70 de milioane de lei (circa 16,5 milioane de euro).

BRC a finalizat doar un proiect, respectiv Citadella Titan, cuprinzând două clădiri de 14 etaje, în care sunt disponibile 224 apartamente cu una, două şi trei camere. Firma anunţa în 2007 că proiectul presupune o investiţie de 20 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată de BCR.

Construcţia a fost finalizată în primăvara anului 2010, iar la începutul anului trecut erau vândute doar 45 de apartamente şi pentru 40 erau semnate antecontracte, în condiţiile în care preţurile porneau de la 47.400 de euro plus TVA, în cazul unei garsoniere de 40 metri pătraţi.

Curentul electric, oprit pentru neplată

Potrivit postărilor clienţilor proiectului Citadella, energia electrică a fost oprită de mai multe ori pentru neplată, ceea ce-i obligă pe aceştia să suporte atât lipsa apei calde, cât şi a celei reci. "Electricitatea e oprită de marţi (15 noiembrie - n. red.) - drept urmare nu e nici apă rece/caldă, iar lifturile nu funcţionează. În mod normal ar trebui să funcţioneze toate cele 3 lifturi (într-unul din blocuri), dar la cât de locuit e au pus în funcţiune un singur lift", scrie pe forum unul dintre clienţii nemulţumiţi.

Părerea acestuia este împărtăşită de mai mulţi locatari, unul dintre ei plângându-se şi de faptul că "sunt furaţi la întreţinere", că "în apartamente geamurile sunt de proastă calitate (intră vântul prin ele)", că "sala de festivităţi e încă în construcţii)" şi că nu au sală de fitness, deşi era prevăzută în contract şi că sunt obligaţi să încheie contracte pentru Internet şi cablu tv cu un anumit furnizor.

 

Sursa

6 February 2012