Banca Comercială Română (BCR) estimează că îşi va creşte portofoliul de credite pe segmentul pentru IMM-uri cu 20% în acest an faţă de 2008. "IMM-urile reprezintă cea mai importantă parte din afacerile pe corporate ale BCR, aproximativ două treimi", a declarat vicepreşedintele executiv al BCR responsabil pentru segmentul corporate, Wolfgang Schoiswohl.

BCR estimează o creştere cu 20% a portofoliului de credite pentru IMM-uri"Suntem, cu siguranţă, pregătiţi să ne creştem expunerea la acest sector. Pe întregul segment de corporate estimăm un ritm de creştere similar, peste media pieţei", a mai spus Schoiswohl. BCR are aproximativ 250.000 de clienţi IMM-uri, iar creditele către firmele mici şi mijlocii însumează aproximativ 15 miliarde de lei.

Schoiswohl a mai spus că banca va veni în sprijinul clienţilor care întâmpină dificultăţi în rambursarea creditelor.

"Vrem să identificăm problemele din timp, deoarece pericolul apare când reacţia întârzie. Ne vom implica în restructurarea creditelor, deoarece nevoia pentru astfel de măsuri este în creştere, dar vom analiza fiecare caz în parte", a afirmat reprezentantul BCR.

Acesta susţine că un semnal pozitiv este scăderea dobânzilor din piaţă, care va atrage, în următoarea perioadă, şi o coborâre a dobânzilor aplicate clienţilor de către bănci.

BCR a semnat astăzi un protocol cu Ministerul IMM-urilor, Comerţului şi Mediului de Afaceri pentru ajutorarea firmelor mici şi mijlocii. Principalele direcţii ale parteneriatului vizează sprijinirea IMM-urilor care au contractat credite şi nu îşi pot respecta obligaţiile de rambursare în actualul context economic, dar şi participarea la programe comune sau informarea firmelor privind modalităţile de finanţare din surse BCR.

Ministerul pentru IMM-uri a adresat un apel către întregul sistem bancar pentru colaborări similare.

UPDATE

Se întârzie listarea BCR la bursă

Listarea Băncii Comerciale Române (BCR) pe Bursa de la Bucureşti nu ar fi oportună mai devreme de sfârşitul anului 2010, când anticipăm încheierea crizei financiare, a declarat Florian Buzatu, director al SIF Oltenia (SIF5), al doilea acţionar al BCR, după austriecii de la Erste. Aceasta, in condiţiile în care listarea BCR ar trebui să aibă loc până la sfârşitul acestui an, potrivit angajamentului asumat prin contractul de privatizare de Erste Group.

 Nu există, însă, nicio clauză de sancţiune pentru Erste în cazul nelistării BCR la bursă în termenul prevăzut, după cum declara, la începutul lunii martie, şeful AVAS, Mircea Ursache. BCR este controlată de grupul austriac Erste Bank, cu o deţinere de 69,30%, în timp ce societăţile de investiţii financiare (SIF) deţin fiecare în jur de 6% din capital, SIF Oltenia având cel mai mare pachet dintre acestea, de 6,12%.

Manfred Wimmer, directorul financiar al Erste Bank, declara la sfârşitul lunii februarie că Erste vrea să amâne listarea Băncii Comerciale Române deoarece evoluţia pieţei de capital din acest an face ca listarea unei bănci să fie o opţiune greşită.

Conducerea BCR propune acţionarilor distribuirea sub formă de dividende a 40% din profitul net obţinut anul trecut, calculat în standarde IFRS, adică 813 milioane de lei.

Grupul BCR a obţinut anul trecut un profit net după impozitare şi plata intereselor minoritare de 2,03 miliarde lei (541 milioane euro), susţinut de vânzarea participaţiilor la Asiban, Banca Italo-Romena şi activităţile de asigurări.

Activele totale ale grupului BCR au avansat cu 9% anul trecut, până la 69,08 miliarde lei la 31 decembrie 2008, de la 63,36 miliarde lei la finalul lui 2007.

10 April 2009