Criza financiară a lovit puternic şi cea mai mare bancă de pe piaţa locală. BCR va disponibiliza 1.600 de salariaţi în următorul un an şi jumătate, reprezentând aproape 20% din totalul angajaţilor. Totodată, banca va închide peste 60 de sucursale considerate neprofitabile.  

28719-6-sediu-bcr-sm.jpgPotrivit preşedintele executiv al BCR, criza a schimbat modelul de business, iar sustenabilitatea afacerii presupune în acest moment o reducere a costurilor, ţinta fiind de 250 milioane lei în următorii doi ani.

Orice faci trebuie să ai tot timpul în minte sustenabilitatea. Unele lucruri ţin puţin, altele funcţionează pe termen lung. Dacă acţionezi repede fără ideea de sustenabilitate în minte, atunci creezi bule speculative. Oricine este înţelept va vedea că cel mai important este cum le asiguri un viitor bun celor 7.500 de oameni care rămân în bancă”, spune preşedintele BCR, Tomas Spurny, citat de Mediafax.  

Erste a investit în România aproximativ 9,3 miliarde euro, ceea ce reprezintă jumătate din împrumuturile atrase de la instituţiile financiare internaţionale, şi este astfel cel mai susţinător privat al economiei româneşti. Potrivit şefului BCR, banca va înregistra creşteri în a doua parte a anului viitor, şi estimează că 2013 va fi un an greu pentru sistemul bancar românesc.

Un an mai bun pare să fie 2014, cel puţin în acest moment, oficialul BCR estimând o revenire mai puternică a afacerilor, cu rate de 3,5-4-6% în zona de retail şi de 7-9% pe segmentul corporate.

În ceea ce priveşte evoluţia depozitelor, Spurny consideră că BCR are cea mai puternică poziţie din piaţă, ceea ce-i va permite ca în unele cazuri să aibă o rată de creştere egală cu media pe sistem, sau chiar sub această.

În ceea ce priveşte politica băncii de a promova puternic creditele în lei, şeful BCR speră că modelul va fi urmat de întreaga piaţă.

 

17 December 2012