BCR, cea mai mare bancă din România, dar şi una dintre instituţiile financiare cu un portofoliu semnificativ de active imobiliare neperformante, a găsit cumpă­rător pentru un teren de aproape 2.500 de metri pătraţi din zona parcului Herăstrău, la un preţ de aproape 2 milioane de euro (800 de euro/metrul pătrat).

27727-7-blocuri-sm.jpgProprietatea se afla în proprietatea firmei cu acţionariat spaniol Proderom SRL, care cumpărase terenul în urmă cu mai bine de cinci ani în vederea dezvoltării unui bloc cu cinci etaje şi aproximativ 50 de apartamente pe strada Barajul Argeş, între Şoseaua Nordului şi strada Nicolae Caranfil. În primăvara acestui an Proderom a intrat în insolvenţă la cererea BCR, iar în luna septembrie a fost pronunţat falimentul, astfel că terenul din zona Herăstrău a fost scos la lichidare prin intermediul firmei Edge Business Restructuring Advisors.

"Vă pot confirma că terenul Proderom a fost vândut la începutul lunii octombrie pentru un preţ de 1,918 milioane de euro plus TVA. Banii merg către BCR, în condiţiile în care banca avea o creanţă de 21,7 milioane de lei (4,8 milioane de euro - n. red.), ca urmare a unui credit acordat pentru achiziţia terenului", a precizat pentru ZF Paul Stanciu, unul dintre asociaţii coordonatori ai firmei Edge Advisors, lichidatorul judiciar al Proderom.

Potrivit informaţiilor din piaţa imobiliară, spaniolii plătiseră peste 6 milioane de euro (2.500 de euro/metrul pătrat) pentru achiziţia terenului din zona Herăstrău, astfel că tranzacţia de lichidare a fost realizată prin aplicarea unei corecţii de preţ de 65%-70% faţă de valorile din perioada de vârf. Pierderea BCR pe acest proiect poate fi estimată la circa 3 milioane de euro, ţinând cont că în portofoliul Proderom nu se aflau şi alte active importante.

 

Sursa

28 October 2012