BCR, cea mai mare banca dupa active, a vandut anul trecut unor firme de recuperare din afara grupului un portofoliu de credite neperformante pentru persoane fizice in valoare de 624,5 mil. lei (aproape 150 mil. euro), pe care a incasat mai putin de 10% din valoarea nominala a creantelor, adica echivalentul a 14,6 mil.euro.

Pentru creditele respective BCR constituise provizioane reprezentand echivalentul a aproape 11 mil. euro. Pentru a-si curata bilantul si a-si diminua costurile cu provizioanele, banca a vandut sume mari de credite atat de retail, cat si pentru companii catre firme de recuperare din cadrul grupului BCR.

De altfel, in cursul anului trecut a fost infiintata o firma specializata, Suport Colect, in care banca a investit 1,5 mil. lei si care are ca obiect de activitate monitorizarea, recuperarea si cumpararea de creante de retail si corporate.

Astfel, au fost mutate din bilantul bancii in cel al unor firme afiliale credite de retail in valoare de 1,13 mld. lei (269 mil. euro) si credite corporate de 190 mil. lei (45,3 mil. euro). Conditiile de pret au fost mult mai bune decat in cazul vanzarii creditelor pe piata, BCR incasand 80% din valoarea creantelor de retail, respectiv 48% din cea a creantelor corporate.

 

Sursa

2 April 2010