Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) este cuprins de un entuziasm neaşteptat pentru această perioadă. El a declarat că Zona euro a făcut progrese spectaculoase spre ieşirea din criză. Schimbările pe care le-a observat sunt atât de mari, încât se referă la momentul acesta ca fiind o altă lume, faţă de unde eram acum o jumătate de an.

23220-mario_draghi.jpgÎntâlnirile liderilor europeni, eforturile marilor bănci internaţionale, precum şi măsurile anticriză adoptate de guvernele europene par să îşi arate, în sfârşit, rezultatele. Zona euro a făcut progrese spectaculoase spre ieşirea din criza datoriilor, care afectează regiunea din decembrie 2009.

Progresele sunt spectaculoase. Este uimitor, dacă se compară situaţia actuală cu cea de acum cinci luni, Zona euro se află într-o altă lume. Dacă vă uitaţi la progresele referitoare la pactul bugetar, acum trei luni nici măcar nu se punea o astfel de problemă”, a afirmat Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene.

Pe lista lucrurilor pozitive care s-au întâmplat în ultima jumătate de an, Mario Draghi notează faptul că băncile au mai mult capital, mai puţine datorii şi „sunt, într-o anumită măsură, imunizate faţă de caracteristicile perverse ale crizei financiare". El a adăugat că piaţa obligaţiunilor, extrem de tensionată până acum, s-a redeschis într-o anumită măsură, astfel încât sunt anumite dovezi privind intrarea în sistemul financiar a unor miliarde de euro.

CITEȘTE ȘI: Principalii bancheri ai lumii declară că Zona euro este pe drumul cel bun


30 January 2012