Preţurile proprietăţilor imobiliare în zona euro au început să crească din nou în acest an, dar evoluţiile sunt diferite de la o ţară la alta, indică un raport al Băncii Centrale Europene (BCE).

15584-paris_88288200.jpgÎn primul trimestru, creşterea preţurilor a fost de 0,3%, pentru ca în următoarele trei luni, aceasta să se samplifice la 1,8%, potrivit datelor BCE. În 2009, preţurile la imobiliare scăzuseră cu circa 3%.

"De la începutul anului, preţurile proprietăţilor rezidenţiale cresc progresiv" notează BCE, care subliniază totuşi că această creştere generală ascunde evoluţii diferenţiate de la ţară la ţară. Astfel, în Grecia, Spania, Olanda şi Slovacia, preţurile la imobiliare au continuat să scadă şi în al doilea trimestru al anului, scăderea fiind compensată însă de creşterile din Belgia, Franţa sau Finlanda, mai ales în zonele urbane.

Oferta de locuinţe a continuat să scadă, amplificată şi de o scădere cu 4% a investiţiilor în imobiliare (4% în cel de-al doilea trimestru), dar cererea s-a ameliorat, susţinută de nivelul redus al dobânzilor. Numărul autorizaţiilor de construcţie sugerează "perspective mai bune" pe partea de ofertă, în lunile următoare.

"Evoluţia cererii şi ofertei sugerează în orice caz că scăderea nominală a preţurilor, observată în zona euro în anul 2009 a luat sfârşit după primele două trimestre din 2010 şi că preţurile vor continua să crească moderat" se mai arată în studiul BCE.


Sursa

10 December 2010