Dezvoltatorii imobiliari din România mai au de muncit cinci ani pentru a construi în Bucureşti la fel de multe mall-uri şi galerii comerciale ca în Budapesta.Mai este mult loc de spaţii comerciale moderne în Bucureşti, de la mall-uri până la galerii comerciale situate în hipermarketuri, spun specialiştii, în ciuda faptului că în ultima perioadă, retailerii au stat cu magazinele mai degrabă goale.

sursa:gandul.infoDepinde doar cu cine ne comparăm şi cât de repede vom ieşi din criză, în acest moment Capitala însumând aproximativ 470.000 de metri pătraţi de suprafaţă închiriabilă. "Estimăm că Bucureştiul ar putea atinge nivelul de saturaţie al celorlalte capitale din zonă (în privinţa suprafeţei de spaţii comerciale moderne, n.r.) în aproximativ cinci ani prin comparaţie cu Budapesta sau în circa zece ani, în relaţie cu Varşovia", au declarat pentru Gândul reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Simplu spus, în următorii ani, dezvoltatorii vor avea ce să facă în Bucureşti, pentru a ajunge de la o medie de 0,26 mp de spaţii comerciale pe cap de locuitor la 0,49 de mp - ca la Budapesta, ori la 0,83 mp, valoarea de la Varşovia. Dacă se numără cele mai importante centre comerciale din Capitală, bucureştenii au la dispoziţie 11 asemenea spaţii, din care opt mall-uri.

Cele mai mari centre comerciale sunt la Bucureşti

Şi totuşi, în ciuda crizei, care le-a mai tăiat românilor apetitul pentru consum, pe piaţa bucureşteană, dar şi în provincie, urmează să apară noi proiecte, după ce 2009 a fost un an slab la capitolul inaugurări. "Atât Bucureştiul, cât şi alte oraşe, dispun de potenţial de dezvoltare. Cel mai atractiv oraş rămâne Bucureştiul, datorită numărului de locuitori şi veniturilor per capita", au explicat specialiştii DTZ Echinox. Într-adevăr, diferenţa de salarii între Bucureşti şi cele mai sărace oraşe poate ajunge chiar până la 70%.

Pe 25 februarie se va deschide în Bucureşti Sun Plaza, cel mai mare centru comercial din România, investiţie a companiei Sparkassen Immobilien, parte a grupului austriac Erste Bank. Localizat în sudul Capitalei, proiectul se întinde pe o suprafaţă construită de 210.000 de metri pătraţi, din care 80.000 de mp sunt spaţii închiriabile.

Sun Plaza va fi primul mall cu acces direct de la metrou, staţia Piaţa Sudului, soluţie la care vor apela şi dezvoltatorii centrului comercial Pallady Shopping Center, ce va fi inaugurat în 2012. Peste doi ani, acesta din urmă va bate recordul la mărime, cu o suprafaţă comercială de 100.000 de mp. Tot aici va fi localizat şi cel mai mare hipermarket Auchan din România, care va ocupa 30.000 de metri pătraţi.


 

 

Sursa

10 February 2010